Vinul casei din smochine

Am citit candva, cu multi ani in urma, despre uimirea italienilor cand au aflat ca exportul de vin al Italiei inregistrase niste cifre enorme, mult peste productia lor, totala, de vin din struguri. Motivarea maimarilor comertului a depasit orice imaginatie: vinul se face si din struguri.       😕

Un unchi al meu, din partea mamei, maistru bucatar si cofetar (ajuns prin forte proprii sef de sala si sef de local, la mai multe restaurante de prestigiu ale vremii, din Bucuresti), in urma cu vreo 50 de ani a adus o reteta de vin din smochine, la noi acasa, unde tata s-a hotarat sa o incerce, in toamna acelui an, mai ales ca via din jurul casei nu facuse cine stie ce struguri negri, in anul respectiv.

Cum vinul obtinut a fost de calitate, reteta s-a pastrat din tata in fiu, suferind ulterior si mici ajustari, in favoarea calitatii si a cantitatii obtinute, dar si unele adaptari pe gustul partii feminine, in special spre obtinerea unui vin mai dulce.

Prima mana obtinuta din smochine este un vin sec, foarte tare, chihlimbariu. Se poate bea (cu masura totusi) la masa, langa o friptura de porc. Este vin de chef, garantat nu te doare capul a doua zi.      😛

Orice gurmand adevarat stie ! Este pacat sa adaugi apa minerala sau sifon.

In urma cu vreo 7-8 ani, m-am lacomit si am facut vin intr-un butoi de 60 de litri. Probabil nu am calculat corect cantitatile de smochine si zahar, netinand cont ca am folosit smochine oarecum proaspete, cumparate la Kg, insuficient deshidratate, iar vinul a iesit de o calitate slaba, motiv pentru care, pana anul trecut nu am mai facut vin din smochine.     🙁

Anul trecut, prin septembrie, am reluat productia proprie, respectand intocmai reteta deja consacrata, verificata in timp. A iesit exact vinul dorit, din pacate cam putin si care s-a terminat urgent, avand cautare.     🙂

Anul acesta, pornit sa fac 3 maini de vin din smochine, am inceput din timp productia, pe la sfarsitul lui octombrie, cand smochinele bine uscate au aparut la pachete de 250 grame, dar si la preturi promotionale. Spatiul limitat din balcoane/ casa nu ma lasa sa fac prea mult vin odata, deoarece fac si putin vin din strugurii negri, din via casei de la tara.

Ingrediente de trebuinta in reteta (pentru prima mana):  4 pachete de smochine bine uscate, de 250 grame fiecare, 2 Kg zahar tos, o lamaie, 10 grame de drojdie proaspata, apa rece.

Vinul se pregateste intr-un borcan din sticla de 10-12 Kg.

Smochinele se taie marunt.

Lamaia cu coaja cu tot, spalata bine cu apa calduta, se toaca marunt.

Zaharul tos se topeste in apa rece, intr-o oala de inox, amestecand cu o lingura din lemn.

Drojdia proaspata se dizolva in putin apa calduta si se adauga in oala cu sirop de zahar.

Smochinele si lamaia, taiate, se pun in borcanul din sticla.

Siropul de zahar se adauga in borcan, peste fructe.

Nu uita !  Ca sa nu ai surprize neplacute, pune sub borcan lama unui cutit inainte de a turna siropul fierbinte si vei scapa cu siguranta de scandalul consoartei (vai, vai, daca ti se sparge borcanul      🙁       ) dar si de manevrarea farasului si a mopului, pentru a face curatenie in bucatarie.

Se completeaza borcanul din sticla, cu apa rece, pana la 2 degete sub buza acestuia.

Se acopera borcanul cu o panza curata. Borcanul se aseaza la lumina, de preferat intr-un loc unde bate soarele cateva ore pe zi.

Este nevoie de spatiu in borcan pentru amestecarea ingredientelor. Timp de 10 zile se amesteca dimineata si seara (cate 2-3 minute, de fiecare data), in borcan, cu o lingura din lemn, cu coada lunga, pentru a putea sa se ia ingredientele de la fundul borcanului.

Nu este de neglijat ! Cand amesteci in borcan, nu stai cu nasul deasupra borcanului. In timpul fermentatiei si in special la amestecare se degaja bioxid de carbon si oxid de carbon, care te pot ameti. In apropierea borcanului, acoperit cu carpa, este indicat sa fie un geam deschis, daca borcanul nu este tinut in spatiu deschis.

Dupa 10 zile, nu mai amesteci in borcan si lasi lichidul sa se stratifice timp de 2 zile. Cojile mochinelor se vor ridica la suprafata lichidului. La fundul borcanului se va depune mardeaua, rezultata in urma fermentarii fructelor.

Cu un furtun din PVC tragi lichidul (cca.7,5-8 litri),  intr-o damigeana din sticla, de 10 litri, cu grija, sa nu iei si mardeaua care se va strange la fundul borcanului, pe masura ce tragi lichidul.

Pe gatul sticlei montezi un dispozitiv din sticla trecut printr-un dop din cauciuc (se gasesc de vanzare la magazinele de menaj) sau un furtun trecut prin dop de cauciuc si introdus intr-o sticla din plastic, de 2 litri, completata cu apa, pe jumatate.

In tubul din sticla se pune apa. Vinul din damigeana se lasa sa se limpezeasca cca. 3 saptamani.

Daca se foloseste dop din cauciuc, furtun din PVC, sticla de plastic umpluta pe jumatate cu apa rece, sistemul de barbotare este ca in imaginea de mai jos (aceeasi cu cea de la vinul casei, negru, din afine de padure – vezi reteta pe acest blog)

Mardeau ramasa in borcan dupa tragerea lichidului, se imparte in 2 parti egale si se pune in 2 borcane din sticla, de 14-15 Kg fiecare.

In fiecare borcan se adauga cate 2 pachete de smochine, taiate marunt sau un pachet de smochine si 250 grame de stafide bine uscate.

Se dizolva cate 2,5 Kg de zahar tos, pentru fiecare borcan, in apa rece, la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn, sa nu se prinda zaharul de fundul oalei de inox.

Siropul de zahar se toarna peste mardeaua din cele 2 borcane, fara a uita sa pui lama cutitului sub borcan.      8)

Se completeaza cu apa, pana la 2 degete sub buza borcanului.

Se acopera borcanele cu o panza curata/ o bucata de tifon. Se amesteca in borcane timp de 10 zile.

Se lasa la limpezit lichidul, in borcane, 2 zile si se trage vinul, mana a doua, la 2 damigene de cate 10-15 litri sau intr-un bidon din plastic de 25 litri.

Sfat de avarie, fara a fi demn de urmat ! Ca sa nu risti alterarea gustului vinului, apelezi la bidoane din plastic numai daca nu ai damigene din sticla, suficiente si destul spatiu pentru pus vasele. Se monteaza dispozitivul pentru fierberea vinului.

Se lasa vinul mana a 2-a sa fiarba timp de 3 spatamani, cu dispozitivul cu apa montat.

Timpul trece repede ! A venit momentul sa “verifici” ce ai muncit pana acuma. Se trage vinul mana intaia, din damigeana in sticle, cu atentie, folosind un furtun din plastic, transparent, sa vezi cum se scurge vinul in sticla. Pe fundul damigenei va ramane foarte putina mardea.     😛

Culoarea chihlimbarie a vinului te va da gata. Palpiti tot de nerabdare sa vezi ce a iesit.     😀

Era sa uit ! Cand tragi vinul si amorsezi furtunul cu gura, mai scapa si vin in stomac. Nu te impacienta prea tare daca te apuca niste calduri inexplicabile initial. Vinovata este taria vinului pe care l-ai pregatit in “ograda” ta, cu forte proprii.      8)

Nici mana a doua de vin nu arata rau. Daca ai folosit stafide, vinul se deschide usor la culoare. Gustul vinului, la fel de tare, capata insa o noua nuanta si dulceata acestuia este usor mai accentuata.

Sticlele se sigileaza bine si se eticheteaza. Foloseste sticle cu dop metalic si filet sau dopuri din pluta, tinute in prealabil, in apa calda, timp de o ora si apoi introduse fortat pe gatul sticlei. Pentru siguranta, infasoara gatul sticlei cu banda adeziva, lata, din cea folosita la coletarie.

Sticlele se pastreaza la rece, in beci (fericiti cei care au beci) sau in balcon. Cu cat scapa sticlele timp mai indelungat neatacate, cu atata vinul va fi mai puternic si mai aromat.

Aveti spatiu suficient ? Nu ezitati sa faceti si mana a treia de vin. Se repeta operatiile de la mana a doua, folosind aceleasi 2 borcane, dupa ce ati tras vinul la damigene si inca 2 borcane de 14-15 Kg.

Daca ati fost isteti si ati cumparat 10-12 pachete de smochine de cate 250 grame fiecare sau inca 1 Kg de stafide si 6 Kg de zahar, nu ezitati sa faceti mana a treia de vin. Va iesi un vin alb, demidulce si usor sampanizat, mai ales daca va rezista, in sticle ceva mai multa vreme.     😛

Daca ai rabdare productia ta de vin din smochine va fi de 48-50 litri. Ai folosit:

-12 pachete de smochine a 250 grame fiecare x 5 lei/ pachet = 60 lei

sau 8 pachete smochine x 5 lei/ pachet = 40 lei si 1 Kg de stafide x 20 lei/ Kg = 20 lei.

-12 Kg de zahar x 5 lei/ Kg = 60 lei,

– 1 lamaie x 1 leu = 1 leu,

-1 pachetel de drojdie x 1 leu = 1 leu,

-apa rece de la robinet, 60 litri – nu se cunoaste ca pret, in consumul total de apa al casei,

-munca facuta cu placere – fara pret.

Vinul obtinut cca. 120 lei : 50 Kg = 2,40 lei/ Kg. Nu-i rau deloc.     8)

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu era sa zic spor la baut.     😛     Vinul de smochine merge de minune la fripturi de porc, fiind un vin aspru, agreat si de catre doamne, in special daca este usor mai dulce. Avertismentul sa bei cu masura ramane in vigoare, chiar daca un oarecare exces nu strica, ca doar nu sarbatoresti in fiecare zi. Oricum, candva, se termina si vinul, chiar daca ai facut 3 serii.

64 Comments

  1. Mi-aduc aminte ca si bunicii mei faceau vin de smochine atunci cind cele citeva rinduri de vie nu faceau struguri indeajuns. Ma bucur ca am gasit o reteta “tried and true”, pentru ca ei s-au dus si mi-ar placea sa fac ceva care sa-mi aduca aminte de copilarie.

  2. Ma bucur ca reteta mea te-a facut sa-ti aduci aminte de bunici.
    Daca faci vin in perioada aceasta rece, pentru a fierbe, borcanele si damigenele in care tragi vinul trebuie tinute tinute la o temperatura de 15-18 grade, cat mai constanta. Altfel risti sa se acreasca. Iti utez sa reusesti.

  3. 120 : 54 = 2,4 lei/ l.

  4. Salut !

    Felicitari pentru articol, frumoase poze si un lichid pe masura.
    Am incercat si eu acum 2 ani, dupa o reteta din cartea doamnei Jurcovan; prima tura am facut-o cu smochine proaspete din gradina, a doua (fiind deja iarna) cu fructe uscate din comert. Vinul din prima tura are initial o culoare rose superba, apoi evolueaza spre portocaliu si la final ramane la culoarea cogneacului.
    Initial in gust se simte drojdia, dar cu trecerea timpului nota asta se estompeaza, devenind tot mai bun. 🙂
    Produsul din fructe uscate nu mi-a placut, ajungand la distilare cu borhotul tot din smochine. Si tuica obtinuta din ele are un gust mai deosebit si in nas se simte mirosul de smochine.
    Pentru anul asta mi-am facut planuri mari (de genul celui descris de tine cu butoi de 60-100 de l), dar se pare ca iarna a fost extrema, absolut toti smochinii din Clisura Dunarii au inghetat, inclusiv “veteranul” de acasa, ce avea peste 60 de ani si 7 metri inaltime.
    Asa ca salvarea va fi tot din market. 🙂

  5. Am facut si eu din smochine care nu erau bine uscate, dar nici proaspete (verzi/ albastre) si am gresit la calcul zahar si drojdie. Erau mai ieftine, la Kg si am facut si intr-un butoi de 100 l. A iesit vin aspru, dar si cam acru si cu miros puternic de drojdie, pentru ca l-am facut iarna si a durat mult fierberea.
    De atunci cumpar fructele bine uscate, iarna si le las in balcon, la rece, in ambalajul original, sa se mai usuce pana primavara. Am si acum o transa pe care o fac cum ramane temperatura ridicata si noaptea, pentru a fierbe repede si constant.
    Fac si vin din coacaze/ afine de cultura si din afine de munte. Reteta aici https://despremancare.ro/2010/11/18/vinul-casei-negru-sau-rosu/

  6. sint incintat de reteta si bunavointa oamenilor.Bravo! Multumesc!

  7. Superb ceea ce faci. Si vinul si faptul ca ,,donezi,, aceasta mostenire. Voi incerca cu siguranta. Daca poti, doresc un sfat. Poate cineva ma poate ajuta. Acum trei ani am plantatin curte un smochin , tufa, care an de an creste, tufa, mai mare. Anul acesta am cules foarte multe smochine. Chiar azi , iar sotia le face dulceata. Problema e ca nu se coc . Am auzit ca altii au 2 chiar 3 recolte pe an. Ce sa fac sa se coaca ? Va doresc numai bine!

    • Salut, din ce stiu eu smochinul trebuie sa ajunga la maturitate pentru a da 2-3 roduri pe an, dar probabil conteaza foarte mult si clima. Eu am un smochin foarte batran, in jur de 110 ani, am taiat cateva ramuri groase ca se uscasera, imi era frica ca va muri, dar si-a revenit surprinzator de bine. Cei drept este undeva pe litoral, iar vara are soare din plin, iarna nu l-am invelit niciodata din cauza dimensiunilor mari.
      Succes in continuare si ai grija de el, este o planta deosebita care ne poate oferi multe banatati daca stim sa il exploatam corect. Inclusiv ceaiul de frunze de smochin este foarte sanatos(curata plamanii) si foarte aromat neavand nevoie de zahar sau lamanie.

  8. Buna ziua! As vrea sa inteleg. Spuneti ca zaharul tos se topeste in apa rece intr-o oala de inox. Drojdia dizolvata se adauga in oala cu sirop de zahar. Siropul se zahar se adauga in borcan peste fructe. Pana aici e clar. Dar in continuare, in mod surprinzator, recomandati sa se puna lama unui cutit sub borcan, sa nu plesneasca de la apa fierbinte. Pai care apa fierbinte? Ca era vorba ca totul s-a facut in apa rece. (Nici nu ar fi mers sa se lucreze cu drojdia in apa fierbinte). Deci, va rog sa ma lamuriti, cum e? Ca sunt tare confuz. Multumesc, Aurel.

    • Pentru ca zaharul sa se topeasca/ sa se dizolve in apa trebuie ca oala sa fie pusa pe foc potrivit si siropul sa dea in fiert.
      Drojdia dizolvata se poate pune direct in borcan, peste smochinele si lamaia taiate bucati mici.
      Dupa ce puneti siropul fierbinte (cu lama cutitului pusa sub borcan), lasat 5 minute sa se domoleasca, completati cu apa rece pana la buza borcanului.

  9. Marius Ionita

    Salut ! Daca domnule bine voieste sa imi dea contracost bineinteles niste licoare din aia, ca sunt tare curios cum este, il rog sa ma contacteze la 734 605 161 sau pe mail.

    • Din lipsa spatiului (“fabric” vin in balcon), cantitatile pe care le fac la o serie de vin, in borcan de 15 litri (mainile 1,2,3, la fiecare serie) sunt reduse, neobtinandu-se mai mult de 25-26 litri per total. Timpul necesar este de cca. 3 luni pentru o serie si trebuie sa fie temperatura constanta 18-22 grade C.
      Nu imi permit sa vand, vinul obtinut abia ajungand pentru “consumatorii” casei, de la o serie la alta.
      Aveti toata increderea, merita sa incercati sa faceti singur. Nu veti regreta si in plus cred ca va pierd de musteriu, inclusiv cei care vand vin prin crame.

  10. Stimate dle.Poa,
    va stiu de pe avocatnet ….nu stiam ca le aveti si cu bucataritul … Toata stima! Vinul asta de smochine il voi face cu siguranta. Multumesc mult de tot ca ne-ati impartasit reteta! Alla

  11. adrian dumitru

    buna dimineata ,
    vreau sa stiu daca se face vin si din smochine proaspete sau numai din cele la pachet

    • Din smochine proaspete nu iese ceea ce trebuie. Am facut si eu din smochine care nu erau bine uscate, dar nici proaspete (verzi/ albastre) si am gresit la calcul zahar si drojdie. Smochinele acelea erau mult mai ieftine, la Kg, m-am lacomit si am facut vin intr-un butoi de 65 litri. A iesit un vin aspru, dar putin acru si cu miros destul de puternic de drojdie. Mirosul de drojdie putea fi si de la faptul ca vinul l-am facut iarna si a durat fierberea vreo 3-4 luni, pana aproape de Paste.
      De atunci cumpar fructele bine uscate, iarna (cand sunt promotii in market) si le las in balcon, la rece, in ambalajul original, sa se mai usuce pana primavara.
      Daca aveti smochin in curte, este normal, sa incercati, sa faceti vin din fructe proaspete. Puteti zdrobi fructele proaspete. Cred ca va trebui sa puneti zahar, aproape dublu, deci 3 – 3,5 Kg zahar la 1 Kg de fructe. Cantitatea de zahar pusa in vin trebuie sa tina cont de stadiul de coacere al fructelor, pentru a nu iesi vinul prea dulce, dar si sa fermenteze destul de repede, pentru ca vinul sa nu preia gustul de drojdie.
      Fructele uscate, se rehidrateaza atunci cand facem vinul si zaharul se repartizeaza omogen in lichid.
      Pentru inceperea fermentarii, fructele proaspete au nevoie de drojdie mai multa.
      Puteti usca fructele, la soare, in curent de aer/ in cuptorul aragazului, la foc foarte mic, cu usa deschisa la cuptor/ in cuptorul de paine din curtea casei sau in uscatoare de legume si fructe, care se gasesc in market.
      Pana va lamuriti cum se poate face din fructe proaspete, puteti incerca sa produceti vin din 1 Kg de fructe. Merita incercat, mai ales daca aveti smochin pe rod, in curtea casei.
      Mi-ar face placere, daca ati scrie pe acest blog, concluziile la care ati ajuns.

  12. adriandumitru

    buna ziua , am smochinul in curte si este pe rod de ani buni in fiecare an fac dulceata ,cu vinul nu stiu cum m-am gindit
    -stau si ma gindesc in legatura cu zaharul , la dulceata folosesc foarte putin deoarece smochinele sunt foarte dulci ,chiar nesimtite de dulci
    -as folosi o cantitate mai mica sau macar aceeasi din reteta
    -smochinele sunt de culoare crem la cules in cel mai rau caz , dar majoritatea au culoarea coajei de nuca
    -daca le las in pom mai mult scad in volum si se stafidesc de ramane numai pielea si semintele
    -dintr-o smochina culeasa la timp care are 30g se stringe pana la 5-10g
    -eu vroiam sa dau drumul la o productie 50 L in damigeana de sticla
    -dar am sa mai gindesc
    -mai vorbim si astept sfaturi
    -multumesc.

    • Ar fi pacat, cu smochinul in curte, sa nu incercati macar o singura data.
      Lasati smochinele sa se coaca bine, chiar sa se stafideasca cat mai mult, fara a se strica insa. Daca le lasati la soare moderat, in curent de aer, cred ca se usuca destul de repede.
      Referitor la zaharul adaugat, numai prin incercari puteti stabili cantitatea optima si cu siguranta in functie de gradul de deshidratare a smochinelor uscate la soare.
      Pentru prima fermentare, care este foarte puternica, aveti nevoie de un vas cu gura larga, altfel risati sa spargeti vasul. In damigeana, trageti vinul si il puneti la fermentat cu inchidere hidraulica pana se limpezeste.
      Chiar zilele acestea, am spart 2 borcane de 15 litri, ultimele din dotare. Din fericire, am fost pe faza si am salvat “productia”. A trebuit sa cumpar un bidon din plastic alimentar, de 20 litri in care sa continui, pana se termina aceasta mana, de vin.
      Pe la noi, nu gasesc borcane mari din sticla si daca vinul nu va prinde gust de plastic, voi continua, sa produc in butoiul de plastic alimentar (turcesc, transparent, destul de gros). Totusi, pentru a nu deforma bidonul, voi pune zaharul dizolvat in apa, racit, pe la 25-30 de grade C.

  13. adrian dumitru

    buna ziua , aveam o intrebare pentru mana a 2a se mai pune lamaie ?
    multumesc .

    • Eu mai pun o lamaie mica si 1 pachet de 250 g de smochine la fiecare borcan de 12-15 litri, in care fac mana a 2-a.
      Ce ramane de la prima mana, impart in 2 borcane si fac vin care iese mai inchis la culoare, decat daca nu adaugi fructe.
      De obicei fac si mama a 3-a, completand doar apa si zahar in fiecare din cele 2 borcane de la mana a 2-a. Adaug si 1/2 pachet de 250 g de smochine in fiecare borcan. Aceasta mana iese vin sampanizat care poate fi baut la drum lung de chef. Nu acelasi lucru pot zice despre mana a 2-a si in special de mana 1-a, care daca nu ar fi pacat, merge de minune ca sprit cu sifon (nu cu apa minerala).
      In timp, veti incerca variante proprii, dupa propria inspiratie si va veti opri la varianta care va place cel mai mult.

      • D-le Popa la mana a doua nu trebuia sa las si ce s-a ridicat la suprafata din prima mana,nu? Doar ce era la fund ,nu? Mana a doua s-a acrit…

        • Dupa ce se trage lichidul, tot ceea ce ramane in borcan se refoloseste la mana a 2-a. Daca respectati reteta intocmai, nu se acreste, iar mana a 2-a iese chiar sampanizata. Probabil nu ati amestecat zilnic cel putin o data sau nu ati avut aerisire la borcan (tifon/ carpa subtire, pe gatul borcanului). Este posibil sa nu fi curatat bine (la completarea cu apa, zahar sau fructe tocate, pentru mana a 2-a), gura borcanului si ce a ramas acolo (drojdie de la prima mana, care s-a uscat si s-a oxidat in timp) sa fi produs acreala.

  14. adrian dumitru

    la mana a 2a se mai pune drojdie ?
    o sa pun poze cu prima mana dupa primele 10 zile , miercuri pe 03.09.2014

    • De regula, nu mai este nevoie, in special daca veti tine vasul in care fierbe vinul mana a 2-a la soare, dar fara sa bata toata ziua.
      Spre toamna, cand soarele nu mai este puternic, se poate adauga putina drojdie, sa grabeasca fierberea.
      Limpezirea vinului, tras de pe drojdie va dura o perioada destul de lunga de timp. In primele zile, va bolborosi puternic in vasul cu apa, folosit pentru inchiderea hidraulica.
      Drojdia ramasa in vinul tras, se va depune pe fundul vasului de limpezire si chiar se va intari. Poate fi folosita la painea de casa. Va da un gust grozav painii de casa, mai ales daca este coapta in cuptor din caramida, in curte sau in vasul roman, din ceramica (fara capac la vas), in cuptorul aragazului.

  15. adrian dumitru

    buna dimineata ,
    -la prima mana totul sa lasat pe fundul borcanului
    -la mana a 2a au trecut 10 zile si o parte sa depus pe fudul borcanului iar restul de fructe sau ridicat la gura borcanului
    -si nu este asa limpede ca prima mana dupa 10 zile
    -ceva sfaturi
    multumesc

  16. La fundul borcanului trebuie sa ramana semintele si drojdia, iar fructele rehidratate si “stoarse” de zahar si gust de catre vin, sa se ridice la suprafata.
    Limpezirea totala a vinului, indiferent de “mana” dureaza in functie de temperatura si pana la 2 luni. Limpezirea totala se produce in damigeana prevazuta cu inchidere hidraulica, dupa ce trageti vinul din borcane.
    Dvs. probabil ca nu ati amestecat zilnic, suficient, in borcan sau gura borcanului nu l-ati protejat cu tifon, ci ati astupat-o cu ceva grosier sau capac.
    Fermentarea ca si limpezirea este in functie de temperatura mediului unde tineti borcanele/ damigenele.
    Trebuie sa cititi cu atentie intreaga reteta si sa nu sariti peste anumite etape, daca doriti sa obtineti ceva de calitate.
    In timp, va veti perfectiona si puteti descoperi singur, noi trucuri, pe care mi-ar placea, sa le faceti publice pe acest blog.

  17. adrian dumitru

    buna dimineata ,
    -borcanele le tin in balconul casei care are soare incepand cu ora 11 pana pe la 14
    -de mestecat am mestecat in fiecare dimineata si seara
    -poate am sarit cu mestecatul vreo 2 seri din zece
    -despre limpezire inseamna ca este corect , pentru ca fructele sau ridicat in gura borcanelor iar la fund sa depus o pasta
    -problema mea era cit de limpede trebuie sa fie dupa 10 zile
    -la mine mana a2a dupa 10 zile este ca si borsul la culoare daca pot zice asa ,fata de prima mana care a fost destul de limpede
    -pe ambele borcane am legat cate o panza
    -multumesc

  18. De regula, eu fac si mana a 3-a, adaugand la fiecare mana, a 2-a si a 3-a cate un pachet de 250 grame de smochine, pentru colorarea vinului si imbogatirea aromei.
    Mana a 2-a si a 3-a se limpezesc mai greu, initial semanand cu borsul, la culoare. Sevor limpezi, mai greu insa. Acum, se raceste vremea si in balcon nu veti mai avea o temperatura cat de cat constanta, diferentele intre zi si noapte fiind destul de mari.
    Eu tin borcanele intr-un balcon inchis cu termopan, avand vara un geam permanent deschis, sus, sub plafon. Iarna, balconul este incalzit, reusind astfel sa am o temperatura constanta si in sezonul rece.
    Sa scrieti cum vi s-a parut vinul preparat de dvs. comparativ cu tot ce ati baut mai bun, cumparat din market si chiar direct de la producator.
    Eu i-am zis vinului meu ca este mai bun decat Malaga (se aducea, prin anii ’80, la 37 lei/ 0,755 l, producator Albavin – Albania). Daca beti un paharel din mana 1-a, fara sifon (in niciun caz cu apa minerala), doar ca “medicament”, imi veti da dreptata, daca ati baut in urma cu cca. 35 ani, din vinul pomenit
    de mine.
    Produc 4-5 serii/ an, practic, din aprilie pana in noiembrie. Luna noiembrie este cea mai buna (ca pret si ca tip de fructe) pentru cumparat pachetele cu smochine. Acestea se pastreaza in pungi din plastic alimentar, deschise la gura, in balcon. Se vor usca foarte bine, pana le vine randul, sa fie prelucrate.

  19. adrian dumitru

    si la mine balconul este inchis dar nu incalzit
    acum stau linistit referitor la problema limpezirii
    duminica o sa trag mana a2a la damigeana
    am gustat din mana a1a cam 2 pahare ceva deosebit nu stiu cu ce sa il compar
    am gustat dupa prima saptamana de la tragerea din borcan
    am facut rost de un vinometru si vreau sa vad ce tarie are
    am sa fac si mana a3a
    este bataie intre mine si sotie , fiind ultimul rod ,ea vrea sa faca dulceata eu vin
    mai am o rugaminte
    ati amestecat mainile intre ele , 2 cu 3 sau 1cu 2 ,1cu2cu3
    orice se va intampla voi face si mana a3a
    multumesc

  20. Eu nu amestec “mainile” de vin. Ar fi, dupa parerea mea, o blasfemie in vinificatia de familie. Daca veti avea rabdare, sa pastrati cate o sticla, de la an la an, peste vreo 2-3 ani veti constata, ca ati dat bani degeaba pe alte vinuri si nu ma refer aici la vinurile straine din market (facaturi), scumpe si foarte scumpe, care pe eticheta scriu – cu aroma de ….. In timp, vinul acesta devine tot mai bun si mai tare.
    Si eu intentionez, sa masor “gradele”, dar nu am avut cu ce pana acuma. Sa-mi ziceti si mie cate grade a avut al dvs. Daca nu stiti, cel mai bun vin din struguri are 18 grade alcoolice.

  21. adriandumitru

    aici intervine problema ca nu am sticle de sticla in care sa trag vinul si nici vase de sticla in care sa tin vinul pe categorii
    aveti idee unde as putea gasi sticle de cumparat
    multumesc

  22. Eu pastrez vinul in sticle de 2-3 litri cu capac etans, pe care il sigilez apoi cu banda adeziva (cea mai buna este cea folosita de electricieni, din panza impregnata contra incendiului sau leucoplastul din material textil).
    Sticlele le procur de prin carciumi de cartier, unde se arunca dupa ce se termina bautura. Barmanitele ti le pastreaza, daca le rogi frumos si le zambesti. Un buchetel de ghiocei sau zambile, primavara, cand e piata plina, face minuni printre barmanite. Si un martisor de 2 lei deschide calea spre sticle.
    Sunt in comert damigene de 10, 15, 20, etc. litri. in cosuri din plastic.
    Nu pastrati vinul in sticle din plastic mai mult de 2-3 luni. Isi pierde din savoare. De preferat in damigene mari si pe masura ce se consuma, se muta in damigene tot mai mici. Trebuie pastrat la racoare. Eu il tin intr-un balcon orientat spre nord, neinchis etans, cu termopan.

  23. Eu pastrez vinul in sticle de 2-3 litri cu capac etans, pe care il sigilez apoi cu banda adeziva (cea mai buna este cea folosita de electricieni, din panza impregnata contra incendiului sau leucoplastul din material textil).
    Sticlele le procur de prin carciumi de cartier, unde se arunca dupa ce se termina bautura. Barmanitele ti le pastreaza, daca le rogi frumos si le zambesti. Un buchetel de ghiocei sau zambile, primavara, cand e piata plina, face minuni printre barmanite. Si un martisor de 2 lei deschide calea spre sticle.
    Sunt in comert damigene de 10, 15, 20, etc. litri. in cosuri din plastic.
    Nu pastrati vinul in sticle din plastic mai mult de 2-3 luni. Isi pierde din savoare. De preferat in damigene mari si pe masura ce se consuma, se muta in damigene tot mai mici. Trebuie pastrat la racoare. Eu il tin intr-un balcon orientat spre nord, neinchis etans, cu termopan.

  24. adriandumitru

    buna dimineata ,
    am masurat gradele la prima mana si are 13 grade

  25. M-am documentat asupra alcoolmetrului pe internet si maine merg, sa cumpar.
    Sunt curios, daca in timp, se pastreaza alcoolemia si zaharurile, in conditiile in care nu il “botez” cu niciun ingredient.
    Culoarea vinului se pastreaza, gustul sau sporeste si se limpezeste tot mai mult. Am gasit la vin vechi, in sticle sigilate de 3-4 ani, urme de depuneri, la fundul sticlei.

  26. adrian dumitru

    buna dimineata
    tot ce e natural si nu este tratat cu tot felul de chestii lucreaza in timp
    vinul de la tara si dupa un an cand il tragea ,desi era limpede in
    damigeana tot ramanea ceva depus
    in mod normal culoarea se mai inchide , devine mai gros ( dupa 5 ani) ,iar gustul devine mai plin mai savuros ,aceste lucruri se intampla la vin
    asa ca si vinul de smochine ar trebui sa se comporte la fel

  27. Felicitari pentru reteta . Impresionanta experienta legata de vinul de smochine. Am incercat si eu , in jur de mai mult de zece ani in urma , sa fac acest vin, pe care il gustasem la prieteni si se dovedise extreme de bun si dulce. Cam dupa aceiasi reteta. Totul a iesit destul de bine, vin dulce si tare, dar m-a dezamagit gustul lasat de drojdie, cam paternic ! Am reluat experienta vara asta, dupa consultarea a numeroase retete de pe net, nu m-am zgircit la zahar si la smochine si a iesit un vin extrem de bun. NU AM PUS DROJDIE! Asa am gasit mentionat timid in citeva retete . Am pus de la inceput in vas cu dop pt fierbator si agitam totul zilnic. A durat peste 3 saptamini fermentarea. Am masurat peste 15 grade taria cu un alcoolmetru. Seria a doua am a iesit la fel de buna, cam 12 grade. Voi repeta curind experienta. Sanatate si noroc !

  28. Pingback: Mancare de dovlecei - Stiri Live

  29. Buna seara,

    Zaharul este obligatoriu in reteta de preparare a vinului ?
    Ce se poate intampla daca nu se adauga zahar ?

    • Nu veti obtine vin de smochine. Poate borhotul pe care il obtineti (daca lasati fructele zdrobite in apa sau chiar fara apa, dupa reteta de preparare a tuicii de prune/ mere/ pere, etc.) este de calitate si poate fi utilizat la distilare in vederea obtinerii de tuica/ palinca. In mod normal ar trebui sa se obtina ceva prin distilare.
      Oricum, nu se merita sa faceti tuica cumparand smochine uscate. Daca aveti productie de smochine, culese acum din pom, cred ca merita incercat sa faceti tuica decat sa dati fructele la porci sau pasari.

  30. Zaharul nu se topeste in apa, eventual se dizolva!

  31. Petre Rizea

    Din drojdiile ramase dupa fiecare ciclu de productie ,pastrate in butoi ,din intamplare ,dar colectate pana sa stiu ce fac cu ele ,in primavara am reusit sa fac nu tuica ,palinca aproape ,dupa distilare atingand 55 grade alcoolice !!! De o calitate si aroma EXCEPTIONALA , a fost o delicatesa la prina excursie in grecia din anul urmator ,facandu-i invidiosi pe cei ce ne erau gazda !!! Asa ca ,nu aruncati nimic din ce va ramane dupa ce faceti vinul ,chiar si la a treia mana !!! Tot ce am facut in toamna anului 2016 dupa aceasta reteta ,a fost de o calitate efoarte buna si nu a reusir sa ” scape” nicio sticla martor pentru anii urmatori ! dar sa stiti ca face tensiune !!!….:) )))))

    • Am gandit si eu sa fac palinca, dar nu am la bloc, ustensilele necesare, in dotare.
      Atata timp cat vinul (mana intai) are 16-17 grade, palinca nu are cum sa fie de calitate proaspta.
      Pentru un gust deosebit, in borhot se pot adauga samburi zdrobiti de prune/ caise. Borhotul de smochine se poate amesteca cu cel de pere si atunci miroaznele vor fi deosebite. In urma cu vreo 15 ani am facut asa ceva la un amic care avea distilerie/ cazan de tuica in curtea casei.

  32. buna ziua. cantitatea de zahar din reteta (22 kg) este cantitatea minima pt a iesi un vin bun? adica eu pref runul sec, de aceea va intreb care este cantitatea minima de zahar necesara pt a iesi vinul bun, dar nu dulce, mai degraba sec? si inca o intrebare: ar merge fix aceeasi reteta cu stafide in loc de smochine? din ce am vazut pe net retete de vin de stafide sunt diferite (necesita drojdie speciala de vin..)
    multumesc

  33. gigipopa

    Cu 2 Kg de zahar si smochine bine coapte, vinul nu iese dulce, in schimb este aspru, 16-17 grade tarie. Nu este vin de chef. Puteti incerca cu 1,8 Kg daca vi se pare ca iese vinul prea dulce.
    Uneori la mana a 2-a si a 3-a eu pun jumatate stafide si jumatate smochine din cantitatea de fruct. Vinul iese ceva mai accesibil, chiar de baut 2-3 pahare, la masa.
    Nu am facut vin numai din stafide. Drojdia de bere, proaspata, nu uscata, nu are motiv sa nu fie buna.
    Experimentand, ne convingem de reteta care ni se potriveste cel mai bine.

  34. multumesc f mult pt raspunsul prompt ! sunt nerabdatoare ca am pus de joi la borcan, sa vedem ce iese..miroase f frumos deocamdata….doar ca am folosit drjdie uscata, nu proaspata (in procentul crospunzator…adica 1 g uscata e echivalent cu 3.5 proaspata). cred ca o sa experimentez aceeasi reteta si din stafide exclusiv, cred ca cele brune si mai uscate s-ar preta…

    • gigipopa

      Sa ne scrieti ce ati obtinut.
      Cand puneam stafide vinul iesea sampanizat, intepa la limba.

  35. mai am o intrebare: dupa 12 zile cand trag in damigeana din borcan, inainte sa bag furtunul cu care trag ar fi bine sa inlatur cojile ridicate la suprafata, nu? sau daca le ating mai rau fac?

    • gigipopa

      Daca lasati 1 zi fara sa amestecati, cojile se ridica la supreafata. Furtunul il bagati cu grija prin masa de coji ridicate la suprafata, amorsati lichidul si trageti lichidul limpede, putin tulbure, de la fundul vasului. Pe masura ce trageti lichidul, stratul de coji se lasa spre fundul borcanului. Cand ajundeti la mardea (lichid gros, tulbure), nu mai trageti din borcan.
      Peste ce ramane in borcan faceti mana a 2-a de vin.
      Amorsarea furtunului se face astfel: puneti degetul la un capat de furtun si il umpleti cu apa. Tinand degetul la capatul furtului, introduceti prin masa de coji furtunul plin cu apa, cu celalalt capat. Cand eliberati capatul furtunului luand degetul, introduceti acest capat in damigeana.
      Bafta !

  36. inca o intrebare 🙂
    cand se lasa la limpezit, cele 3 saptamani in damigeana…in ce conditii trebuie sa stea? tot intr-un loc in care sa aiba parte de ceva soare cateva ore pe zi? trebuie nemiscat? am cumparat damigeana cu invelitoare dar l-as lasa fara, sa vad ce se intampla in interior fara sa-l misc..si nu stiu daca sa-l las tto in bucatarie unde are parte si de soare sau pe balcon unde nu ar avea. multumesc !

    • gigipopa

      Limpezirea poate sa dureze chiar 1-2 luni, in functie de temperatura, care e bine sa fie cat mai constanta. Acum este vara si in curand se va incalzi bine. In balcon, langa perete este bine ca nici nu va impiedica.
      In invelitoare, temperatura se mentine constanta sau pe aproape.
      Dupa 3-4 saptamani puteti trage prin furtun, aproape de fundul damigenei (sa nu antreneze eventuale urme de drojdie care tulbura vinul), un paharel si verificati ce ati facut cu limpezirea. Nu uitati sa gustati.

  37. teoretic azi trebuie sa-l trag in damigeana,…dar in continuare am cojile sus si drojdia jos in 2 din cele 3 borcane in care am pus, ca la inceput (dar e mai limpede ca nu l-am mai agitat de duminica seara); unul dintre borcane (am pus in 3) de vreo 4 zile are tot jos (si coji si drojdie)..dar ati spus ca si cand trag din borcan in damigeana trebuie sa pun cat mai jos…dar cumva deasupra drojdiei, nu? multumesc !

    • gigipopa

      In reteta este o imagine cu un borcan de 12 litri in care s-a limpezit prima mana. Se observa usor 3 straturi – jos – mardeaua (cu multa drojdie), la mijloc – un strat gros, limpezit (are si urme fine de drojdie), sus – un strat de coji si putina drojdie.
      Cand trageti limpedele, introduceti furtunul cu grija prin stratul de sus, continuati prin limpede si va opriti la 1-2 cm de stratul de jos. Pe masura ce trageti limpedele, cojile coboara.
      La un moment dat va trebui sa mai impingeti furtunul spre fundul borcanului, usor si sa trageti pana incepe sa se antreneze drojdie din stratul de jos, pe furtun.
      Cu timpul, exersand, va specializati. Eu fac vin de smochine, numai de vreo 25-30 de ani. Daca descoperiti actiuni noi, pozitive, scrieti-le aici.

  38. azi l-am tras in sticle…super !! multumim pt reteta !!

  39. Buna tuturor
    Eu fac vin din smochine proaspete, insa folosesc drojdie de vin
    Merita sa incercati cu o drojdie speciala pt vin, va iesi un vin mult mai tare, cu un gust desavarsit
    Drojdia de panificatie nu rezusta la o concentratie mare de alcool

    • Mircea Stefan

      Buna ziua
      Ma numesc Mircea Stefan si sunt din Constanta ,am trei smochini si as dorii sa fac niste tuica ( am auzit ca este foarte gustoasa ) .Aveti cumva si o reteta ,pt tuica ( palinca ).Va multumesc anticipat
      Mircea Stefan

      • Pentru tuica se distila borhotul ramas dupa tragerea vinului.
        Nu am facut tuica/ palinca direct din fructele proaspete sau uscate. Am distilat borhotul ramas de la vin. Iese o tuica de vreo 25-28 de grade in functie de cat lichid se colecteaza.
        Nu vad de ce nu s-ar aplica tehnica folosita la prune/ mere/ pere/ zarzare/ caise, etc. proaspete. Se zdrobesc fructele si se tin in butoi sa fermenteze. Dupa caz, se adauga sau nu zahar la fermentare.
        Borhotul fermentat se distila. Daca se doreste palinca se distila de 2 ori.

  40. Bună ziua!
    În speranța că nu a trecut foarte mult timp de la postarea rețetei și că îmi puteți răspunde, vă întreb: ați mai încercat să faceți cantitate mai mare in bidon de plastic?
    Am făcut până acum rețeta de două ori în borcan de sticlă, așa cum recomandați, a ieșit foarte bun, dar nu aș vrea să mă “chinui” și să mă ducă până în iarnă, așa că dacă ați testat as vrea sa fac cantitate dublă sau de ce nu triplă în bidon de plastic.
    Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    • Am incercat cu mult timp in urma cand am folosit smochine proaspete si smochine deshidratate. Cel mai probabil, nu am pus suficient zahar (smochinele proaspete au nevoie de mai mult zahar) si calitatea vinului prima mana a fost destul de slaba. Am recalculat cantitatea de zahar la mana a 2-a si mana a 3-a mergand pe 3 Kg de zahar in loc de 2 Kg pe portie.
      Eu cumpar smochine deshidratate din market si prefer sa fac vin la borcane din sticla de 12-14 Kg. Spatiul din balcon nu imi permite sa fac mai multe serii o data. Chiar si asa fac 80-100 litri in 3 maini. Ultimul borcan cu vine mana a 3-a sa nu ajunga in iarna cand temperatura este sub 15-20 grade C in incinta unde tineti borcanele. Rscati sa nu fiarba vinul si sa se acreasca.
      Daca veti calcula corect cantitatile, nu vad de ce ati da rateuri folosind bidoane mari. Exista riscul, daca nu spalati bine bidoanele din plastic, sa se altereze gustul vinului.
      Daca aveti damigene din sticla, cu gura larga sunt de preferat bidoanelor din plastic.

      • Mulțumesc pentru răspuns. Cred că trebuie chiar mai mult zahăr deoarece pentru obținerea unui kg de smochine deshidratate e nevoie de mai mult de 2kg proaspete. Nu știu exact cantitatea, am deshidratat și la soare și la aparat, dar nu am ținut cont de cantitate. Nu am gândit că le voi folosi pentru vin.
        Voi incerca totuși și la bidon de plastic cantitate mai mare. Sper să iasă bine, vinul din struguri de masa a ieșit foarte bun și tare in bidoane de plastic, știu nu e recomandat, dar asta am avut la îndemână.

    • In urma cu multi ani, am incercat un experiment folosind un butoi din plastic de 60 litri, cum am mentionat deja in reteta. Folosind amestec de smochine, deshidratate si oarecum proaspete (incomplet deshidratate), nu am folosit corect, toata cantitatea de zahar ce ar fi fost necesara. Vinul obtinut a fost de slaba calitate (aspru, acrisor, nu s-a limpezit bine). Posibil sa fi fost o alta cauza si faptul ca nu am avut o damigeana mare (de 50 litri) in care sa fi pus la fiert vinul abia tras de pe
      borhot. Fac vin in balcon si spatiul este limitat.
      Daca folositi smochine proaspete sau cumparate la Kg (incomplet deshidratate), cantitatea de zahar trebuie sa fie mai mare, cca. 3 Kg zahar la 1 Kg de smochine. Locul unde se face fierberea sa fie la o temperatura constanta (20-22 grade C), sa nu existe intreruperi in fiererea vinului.
      Vasul din plastic trebuie spalat bine, sa nu preia miros si gust de la plastic.

  41. Buna ziua,

    Oare daca inlocuiesc zaharul cu xylitol(zahar de mesteacan) pastrand proportiile, obtin ceva “baubil” ?

    • Gigi Popa

      Nu cunosc calitatea de indulcitor al zaharului de mesteacan. Nu am folosit niciodata.
      Puteti incerca si va convingeti, facand o jumatate sau un sfert de portie. Poate merita.
      Sunt curios ce obtineti daca va hotarati sa incercati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*