De cate ori imi propun, sa scriu o reteta noua, cautatul prin propria arhiva de poze cu retete de-ale mele, imi ia ceva timp. Gasesc mai rar preparate complet noi, gatite dupa sursele mele de inspiratie, majoritatea acestora fiind din domeniul dulciurilor. Nu sunt mare amator, sa prepar dulciuri. Nu sunt mare prieten cu rabdarea si cu atat mai putin, cu cantaritul (atat de util la dulciuri, inevitabil pot spune, ca sa-ti iasa ce ti-ai propus). Las aceasta placere sotiei mele, eu fiind doar mana a 2-a (fac cumparaturile necesare, asist la derularea retetei si uneori mai vin cu cate o idee). Cum nu intotdeauna avem loc amandoi in bucatarie, in acelasi timp (eu sa pozez si sotia care face manevrele, sa astepte pana potrivesc imaginea pe aparatul foto, pana asez platourile, tavile si sculele, pana gasesc lumina favorabila, etc.), sotia pregateste dulciurile dorite de pofticiosii familiei (de altfel, destul de des) fara prezenta mea. Rezultatul nu poate fi altul decat putinele retete de dulciuri scrise pe acest blog.
Sunt deschis, sa pregatesc orice reteta noua, daca preparatul vazut mi-a placut cum arata si chiar imi doresc sa-i verific gustul si savoarea cu care se lauda bucatarul. Este adevarat caa nu ma pot abtine, sa nu adaug cate ceva si de la mine (in special ca idee de abordare, mai rar ca ingrediente). La acest capitol, se incadreaza ingrediente noi, folosite in retete, aparute in ultimii ani pe piata interna, ingrediente care prin retetele mostenite nu prea aveau cum, sa se regaseasca.
Din retetarul familiei mele ! La ingrediente noi, pe piata romaneasca, pentru retetele familiei pot incadra fructele de mare, pestele scump, carnurile renumite prin lume.
Pentru fructe de mare, categoria respectiva, existenta pe acest blog, contine multe retete. Amintesc doar cateva din retetele care au fost solicitate de pofticiosii familiei si pregatite de mai multe, ori in ultimii ani – tocana din fructe de mare si peste, ciuperci umplute pe pat de creveti, la cuptor; creveti in sos de rosii cu orez, supa mediteraniana cu fructe de mare si peste, prajina cu fructe de mare si peste, la cuptor; paste umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana.
Pregatim peste, din cel scump, prins prin marile si oceanele lunii – somon la cuptor cu sos de praz si smantana, dorada cu legume la cuptor, cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli, nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti, pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi.
Carnurile renumite aduse din import sunt ceva mai scumpe, dar merita incercate de orice gospodina. Pregatim – steak de vita la gratar cu gorgonzola si legume cu ciuperci la tigaie, steak de vita la gratar cu urzici batute, ou de rata si salata de ceapa rosie; pulpa de vitel irlandez cu legume, in sos de bere, la cuptor; friptura din carne de strut, macerata, gatita lent.
Carne de vita Black Angus cu legume la tigaia gril.
Ingrediente de trebuinta in reteta: spata de vita Black Angus, oricare din legumele preferate (am folosit vinete, dovlecei, varza, usturoi), unt proaspat/ gorgonzola, parmezan/ cascaval afumat, dat pe razatoare/ branza telemea de capra sau de oaie, data pe razatoare, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie.
Pregatire spata de vita in vederea frigerii pe tigaia gril.
In aceasta reteta, am folosit un pachet cu spata de vita Black Angus (provenienta Irlanda), refrigerata.
Spata de vita Black Angus, pachet refrigerat.
De precizat ! Nu fac reclama la ceva anume. Am vrut doar, sa arat ce carne am folosit. Reteta a fost facuta in august, inainte de expirarea termenului de garantie.
Bucata de carne de vita se spala sub jet de apa rece, se scurge intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Bucata din carne de vita se taie felii de 1,5 cm grosime, folosnd cutitul bucatarului, proaspat ascutit pe ascutitorul si pila din dotarea bucatarie.
Felii din spata de vita Black Angus.
Feliile din spata de vita se pun intr-un castron in care se vor lasa la macerat, cca 1 ora, in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, zeama de lamaie, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Feliile de carne se tavalesc bine prin amestecul de macerare. In timpul macerarii scurte in timp, nu este o greseala daca se pune castronul la rece, in frigider.
Felii din spata de vita Black Angus care se macereaza.
Secretul gospodinei ! Pentru o macerare mai indelungata (sa zicem, de seara pana dimineata), inainte de frigere, carnea va trebui tinuta la temperatura camerei timp de 1 ora. In acest timp se elibereaza sucul din carne.
INGREDIENTE DE TREBUINTA FOLOSITE IN RETETA.
- spata de vita Black Angus,
- legume – dovlecel, vanata, varza, usturoi,
- ulei de masline extravirgin,
- unt proaspat,
- telemea de capra.
Pregatire legume in vederea frigerii pe tigaia gril.
Legumele folosite (dovlecei, vinete, varza) se taie fasii subtiri de 0,5-1,0 cm grosime.
Capatana de usturoi se va frige intreaga.
Legume feliate in vederea frigerii pe tigaia gril.
In reteta, se pot folosi si alte legume preferate – ardei capia, praz, ceapa verde, cartofi, conopida, brocoli, etc.
Legumele feliate se macereaza cca. 1 ora in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, zeama de lamaie, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Legume care se macereaza in amestecul de macerare.
Optional ! Nu este obligtoriu ca legumele sa fie macerate anterior frigerii pe tigaia gril. Legumele pot fi unse si asezonate dupa ce au fost puse pe tigaia gril, bine incinsa si unsa cu putin ulei de masline extravirgin.
Frigerea legumelor macerate pe tigaia gril.
Tigaia gril protejata cu ceramica se unge cu putin ulei de masline extravirgin (asa recomanda producatorul pentru o viata mai lunga a protectiei tigaii) si apoi se incinge la foc mare (pana dogoreste palma asezata deasupra tigaii).
Tehnica frigerii legumelor ! Legumele se aseaza pe tigaia incinsa. Acestea vor incepe sa sfaraie imediat. Frigerea pe fiecare parte va fi de scurta durata, motiv pentru care gospodina sta cu clestele de bucatarie in mana, gata sa intoarca feliile de legume, la momentul potrivit, sa nu se arda.
Legume care se frig pe tigaia gril protejata cu ceramica.
Legumele fripte se scot intr-un castron. Usturoiul copt se scoate din coaja. Pe legumele fripte, fierbinti, se imprastie parmezan ras/ cascaval afumat dat pe razatoarea mare/ telemea de capra data pe razatoarea mare/ telemea de oaie daata pe razatoarea mare.
Pe legumele fripte s-a imprastiat telemea de capra data de razatoare.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire spata de vita in vederea frigerii pe tigaia gril.
- Pregatire legume in vederea frigerii pe tigaia gril.
- Frigerea legumelor macerate pe tigaia gril.
- Frigerea feliilor de spata de vita Black Angus pe tigaia gril.
- Montarea si servirea preparatului.
Frigerea feliilor de spata de vita Black Angus pe tigaia gril.
Feliile de spata de vita, macerate, se pun pe tigaia gril bine incinsa, picurata cu amestec de macerare inainte de a se incinge.
Felii de spata de vita Black Angus asezate pe tigaia gril gata incinsa.
Nu este o greseala daca feliile de carne (in special cele feliate mai subtire), se intorc de mai multe ori pe tigaia gril pentru o frigere omogena, dupa gustul fiecarei gospodine, evitand astfel o rumenire excesiva.
Fasii de spata de vita Black Angus intoarse pe tigaia gril in timpul frigerii.
Secret bine pastrat ! Frigerea carnii se urmareste si prin sucul care apare pe partea fripta, imediat ce se intoarce felia de carne in tigaia gril. Cand sucul roscat la inceput, apoi rozaliu, aproape ca a disparut, carnea este bine fripta. Urmarind culoarea sucului carnii care se frige, gospodina obtine carnea fripta asa cum isi doreste. Eu prefer carnea mai bine fripta, nu in sange. Fiecare cu gustul sau.
Felii de carne bine fripte.
Nu am ars carnea ?! Nu am mai avut amestec de macerare, sa adaug pe carnea care se frige, la fiecare intoarcere in tigaie. Fiind o frigere, la foc iute, lichidul se arde. Carnea fripta a fost exact cum mi-am dorit.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se monteaza si se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, preincalzite.
Carne de vita Angus cu legume la gril – preparatul este pregatit de servire.
La servire, pofticiosii familie sunt deja asezati la masa. Este momentul ca pe feliile de carne fierbinti sa se puna cate un bot de unt proaspat. Imediat, untul se intinde pe carnea fierbinte, fragezind-o suplimentar.
La acest preparat minunat, se serveste o salata de sfecla rosie.
Salata de sfecla rosie.
De la un asa festin, nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de ultimele raze de soare si de vremea calduroasa din acest an. Zica-se ca iarna aceasta nu doar, ne mai pacalesc meteorologii. Cica, chiar vine gerul naprasnic si nametii cat casa ! Desi, eu unul nu prea mai cred, vom trai si vom vedea. Incercati aceasta reteta pana nu vine frigul si trecem la prajelile cu carne de porc si la aperitivele cu porcarele afumate. Nu veti regreta.