Cumperi un ciolan afumat dezosat (sa aiba neaparat si sorici) sau o coasta afumata (te asiguri ca are carne mai multa pe oase). Rar, gasesti piept de porc, afumat (cumpara cand gasesti si tine-l in frigider, invelit in hartie cerata sau in punga de plastic alimentar, in congelator; este cel mai gustos, daca este preparat bine; se preteaza si la alte retete).
Speli bine afumatura si o lasi in apa rece, 1-2 ore, adaugi si o bucata de paine uscata, care absoarbe din sare (in special daca afumatura este din cea facuta de tine, cand ai taiat porcul). Daca folosesti afumatura inghetata, scoate punga de cu seara din congelator si las-o sa se dezghete, pe indelete.
Pui o oala cu apa la fiert. Cand clocoteste apa, adaugi afumatura, taiata in bucati. Lasi la fiert, in cateva clocote. Arunci apa si treci carnea prin jet de apa rece. Lasi carnea la scurs si racit.
Pui afumatura oparita la fiert, intr-o oala cu apa rece. Adaugi o ceapa intreaga, un morcov, un pastarnac, o telina mica, cateva feliute de ardei gras divers colorat (din cel tocat toamna si bagat la congelator, in pungi legate la gura). Lasi la fiert, cu capacul pus la oala, la foc potrivit, pana se desprinde carnea de pe oase.
Spre sfarsitul fierberii, scoti ceapa intreaga, scoti oasele, tai legumele fierte, adaugi un cartof mai mare, taiat in bucati si 2-3 rosii decojite, taiate in felii subtiri (din cele puse de cu toamna in congelator, in pungi de plastic). Rosiile scoase din congelator se trec prin jet de apa calda si se cojesc usor, apoi se toaca. Mai lasi ciorba la fiert pana se inmoaie cartofii.
Fierbi o cana de 0,5 litri, cu zeama de varza sau bors, culegi spuma de deasupra (o arunci). Pui fiertura de zeama peste ciorba si lasi la fiert vreo 10 minute, sa se amestece gusturile. Pui niste leustean verde tocat marunt. Merge si leustean uscat, faramitat intre degete.
Stingi focul si lasi 30 de minute sa se domoleasca. Servesti ciorba in farfurii adanci, mari (de alea de neam prost), cu mamaliga calda, ardei iute (sau piper) si hrean proaspat ras (merge si din cel pus de toamna la borcan si tinut in camara – hrean curatat, ras, zahar, otet, apa).
Cand mananci, inchizi bine geamurile si usile, blochezi hota de la aragaz, sa nu fuga cumva miasmele la vecini si “sa-i stresezi de pofta”.
Tuica fiarta cu piper si zahar, servita la ciorba, este obligatorie. Daca nu ai, pacat. Nu stiu altceva care s-ar potrivi la ciorba de afumatura.
Atentie ! Nu uita ca oala frige. Focul mare arunca stropi de lichid, din oala, pe maini si asa apar basicutele, care ustura. Daca ai patit-o, baga repede mainile in apa rece, sub forma de jet si apoi te ungi cu jecolan (nu ai, e bun si uleiului comestibil, pentru a te unge).
Pofta buna !
“incercam”,comentariile later,dupa christmas!
oricum multumesc!
Buna raaauuu!!!
Si prezentarea retetei geniala!
buna rau fac si eu acum ca nu mai pot de pofta ms de sfat
Bravo!i-mi place mult cum prezinti reteta.Continua tot asa.
miam, miam papa bun…spuse sotul 🙂
Hehe, o sa incerc sa o fac maine pentru iubi. O sa fie prima mea ciorba gatita pentru el … asa ca am nevoie de ‘succesuri’ 😀
La mai mare. “Succesuri” ca succesuri (ca tot sunt la moda), insistenta este baza impreuna cu multumirea celui de langa. Bafta si nu renunta. Cel mai bine se experimenteza in bucatarie, in doi (cel putin la inceput, pana se cristalizeaza sarcinile fiecaruia).
minunata reteta…. multumim. tocmai ce am pus-o in practica yammy