Se cumpara de la macelarie, burta de vita proaspata (1-1,5 Kg), alba, cu muchii groase, trandafirii (nu lua burta subtire si de un alb cremos, este curatata chimic si nu are gust bun) si un os (fara os, mai bine renunti sa faci ciorba) cu ceva carne pe el, tot de vita, care sa aiba eventual si maduva (poate fi cap de piept, ciolan, gat, coada, ce gasesti).
Speli bine burta (bucata intreaba) si ciolanul cu apa rece sau calduta (apa fierbinte curata si gustul de vita) si pui la fiert in oala de presiune cu sare, un morcov, un pastarnac, o telina mica.
Se fierbe 2 ore, la foc potrivit, de cand incepe sa fluiere oala.
Opresti focul si lasi sa se linisteasca. NU deschizi imediat capacul oalei, ca risti sa te oparesti.
Scoti burta si o tai felii subtiri de 1cm si lungi de 2-3 cm. Scoti carnea de pe os si o tai bucatele. Scoti maduva din os. Tai si zarzavatul. Pui totul iarasi la fiert, in zeama in care au fiert toate ingredientele, intr-o oala normala si dai in clocot.
Bati 3 oua, adaugi zeama de lamaie, bati bine. Pui peste ouale batute 2-3 polonice de zeama, bati iarasi totul si pui in oala care clocoteste. Omogenizezi cu polonicul.
Pui leustean tocat si lasi totul acoperit cu capacul 10-15 minute, sa se odihneasca si sa se amestece gusturile.
Se serveste fierbinte. Poti sa pui separat, in farfurie (dupa gustul fiecaruia), usturoi taiat felii subtiri, hrean ras, smantana, ardei iute, otet sau lamaie, leustean tocat.
Merge o tuica rece, chiar fiarta.
Pofta buna !
saru’mana pentru masa…