Franzela umpluta cu de toate

Franzela umpluta cu de toate

Imi este greu, sa cred, ca exista gospodine, care sa nu fie puse in fata eternei intrebari – ce mai servim astazi pofticiosilor familiei, in special seara, la cina. Cand ai copii mici, intrebarea devine chiar presanta. Astazi, cand oferta de produse din piata este chiar provocatoare, sa ai permanenet in frigider tot felul de mezeluri, branzeturi, oua, lapte, legume proaspete, nu mai este o provocare. Nu amintesc de oferta de semipreparate, nefiind adeptul acestora, in ideea ca nicio gospodina care se respecta, nu poate invoca lipsa de timp, chiar atat de sever, incat sa nu aiba timpul minim necesar pentru a pregati la iuteala niste sandvis-uri calde.

Amintiri, amintiri … ! De cate ori scriu o reteta pe care o incadrez la categoria – aperitive/ cine tarzii in miez de noapte/ mic dejun – in fata ochilor imi apare imaginea de nesters a copiilor mei, mititei fiind, cocotati in varful patului, unul langa altul, infofoliti in halatele de baie, dupa baia mai fierbinte (sa atenuam din frigul iernii). Stateau cuminti, cu farfuria in poala, in asteptarea tavii cu gratineuri aburinde adusa de sotie. Erau gratine’-uri pregatite la cuptor, din felii de paine unse cu unt, pe care se puneau felii subtiri din porcarele pregatite in familie, inainte de Craciun si nelipsita telemea de oaie (data pe razatoare), cumparata cu putina de la ciobani, cand acestia coborau toamna tarziu, oile de la munte. Aveam in dotare o tava albastra, adanca, speciala pentru cuptor, in care incapeau 10 felii de paine cu toate cele puse deasupra. Pregateam cate 4 gratine’-uri pentru baietii nostri si cate unul pentru mine si pentru sotie. De langa sandvis-urile puse pe farfuria fiecaruia, nu puteau lipsi felii subtiri taiate din muraturile taranesti. O cana cu lapte fierbinte si o lingurita cu miere era pregatita pentru fiecare, sa fie cald la burtica si sa doarma linistiti. Dupa o astfel de cina, reuseam, sa potolim copiii si pe la ora 9,30 seara incepeau somnul, ca sa-i poata trezi sotia, diminieata, sa-i duca la gradinita sau la scoala. In acele vremuri, eu eram de mult plecat la serviciu, la ora de trezire dimineata, a copiilor.

Din retetarul familiei mele ! In timp, retetarul familiei s-a imbogatit simtitor. Mai intai au aparut – rulouri cu porcarele, cornuri cu porcarele, rulouri cu porcarele si cas afumat, sandvis banatean cu slanina afumata.

Am continuat sa improvizam – ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita, mic dejun cu chifle umplute, la cuptor; lipie umpluta cu te miri ce, coapta pe plita.

Au aparut delicatesele si sofisticaniile culinare – delicatese servite ca aperitive, mic dejun cald cu oua de prepelita, somon si branza de capra; mic dejun copios cu de toate, bagheta umpluta cu te miri ce, chifle umplute cu te miri ce, la cuptor; foietaj in forme cu umpluturi aperitiv, avocado cu ou ochi si paine prajita, cina tarzie cu gratine’-uri delicioase, aperitiv consistent cu foietaj.

franzela umpluta cu de toate (17)

Franzela umpluta cu de toate.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o franzela bine coapta (cu coaja groasa), unt proaspat, oua de gaina, sunca de Praga, salam crud uscat, mozarella, parmezan, ceapa, usturoi, ardei capia, sare grunjoasa, piper boabe, boia afumata de ardei.

franzela umpluta cu de toate (3)

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente pentru umplutura franzelei.

Ouale de gaina se bat cu telul sau cu o furculita. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia afumata de ardei.

Optional ! In ouale batute se poate adauga, dupa gust – lapte dulce/ smantana/ apa, pentru a dilua usor consistenta oualor batute si a facilita astfel coacerea oualor in paine.

Feliile de sunca de Praga se taie patratele.

Salamul crud uscat se taie cuburi.

Parmezanul se da pe razatoarea mica.

Mozarella se taie felii subtiri.

Ardeiul capia se taie fasii subtiri.

Ceapa se taie rondele.

Cateii de usturoi se taie fasii subtiri.

Cu bucata de unt, intreaza sau taiata mai mare, se va unge painea la interior.

franzela umpluta cu de toate (4)

Ingrediente pregatite pentru umplutura franzelei.

INGREDIENTE FOLOSITE IN RETETA.

  • franzela bine coapta, cu coaja mai groasa,
  • oua de gaina,
  • unt proaspat,
  • sunca de Praga,
  • salam crud uscat,
  • parmezan,
  • mozarella,
  • ardei capia,
  • ceapa rosie,
  • catei de usturoi.

Umplere franzela in straturi, cu ingredientele gata pregatite.

Franzala se taie in lung folosind un cutit bine ascutit, de preferat cutitul special pentru paine. Painea se scobeste de miez pana la coaja groasa.

franzela umpluta cu de toate (6)

Franzela taiata pe din doua, scobita de miez si unsa cu unt proaspat.

In scobitura franzelei, deasupra untului proaspat, se pun o parte din patratelele din sunca de Praga si din cuburile de salam crud uscat.

franzela umpluta cu de toate (7)

In scobitura painii s-au adaugat o prima parte din patratelele din sunca de Praga si din cuburile de salam crud uscat.

Deasupra mezelurilor se adauga rondelele de ceapa si feliile subtiri de usturoi.

Ouale batute se toarna deasupra umpluturii formate. Ne dorim ca ouale batute sa patrunda cat mai bine printre bucatile de mezeluri.

franzela umpluta cu de toate (8)

In scobitura franzelei s-au adaugat rondelele de ceapa, fasiile de usturoi si ouale batute.

In umplutura se adauga feliile de mozarella.

Este randul fasiilor de ardei capia sa intre in stratul de umplutura.

Urmeaza un alt strat format din mezeluri.

franzela umpluta cu de toate (9)

In umplutura franzelei s-au adaugat fisiile de ardei capia, feliile de mozarella si un nou strat de mezeluri.

Ultimul strat de umplutura al franzelei este format din parmezanul dat pe razatoarea fina.

franzela umpluta cu de toate (10)

In franzela s-a adaugat stratul de parmezan dat pe razatoarea mica.

Franzela se capaceste, cu grija, sa nu iasa umplutura din paine.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente pentru umplutura franzelei.
  • Umplere franzela in straturi, cu ingredientele gata pregatite.
  • Coacerea franzelei umplute in cuptorul electric al aragazului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea franzelei umplute in cuptorul electric al aragazului.

Franzela umpluta si capacita se unge cu oua batute.

franzela umpluta cu de toate (11)

Franzela umpluta a fost capacita si unsa pe deasupra cu oua batute.

Franzela umpluta se aseaza intr-o tava de copt, pe hartie de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul electric al aragazului, pe treapta a 3-a a cuptorului.

La inceput, se fixeaza programul de coacere a cuptorului cu incalzire de jos, fara ventilator si temperatura de 130-140 de grade C.

Se urmareste rumenirea painii la suprafata si aparitia topiturii de mozarella si parmezan pe paine, la exterior, in taietura franzelei capacite, in curs de coacere.

franzela umpluta cu de toate (12)

Franzela umpluta este gata coapta pe trei sferturi.

Este momentul, sa pornim ventilatia la cuptorul electric al aragazului si sa marim temperatura in cuptor la 150 de grade C pentru rumenirea preparatului nostru. Nu ne dorim, sa ardem franzela. Branzeturile si untul au fragezit painea. Legumele si mazelurile s-au copt atat cat trebuie.

franzela umpluta cu de toate (13)

Franzela umpluta cu de toate – preparatul este gata pregatit.

Montarea si servirea preparatului.

Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului electric. Preparatul se lasa sa se odihneasca 5 minute, inainte de a fi taiat in bucati potrivite, dupa doleanta pofticiosilor familiei.

Felierea/ taiarea in bucati potrivite se face folosind cutitul de paine pentru a nu franjura sandvis-ul.

Bucata de franzela umpluta se serveste calda, pe farfurii intinse.

franzela umpluta cu de toate (15)

Franzela umpluta cu de toate – preparatul este gata servit.

La acest preparat se serveste o salata de rosii, castraveti, ardei si ceapa, legume cu gust de toamna. Fiind toamna, in salata se picura otet de mere si miere pe langa ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat.

franzela umpluta cu de toate (14)

Salata de toamna cu ultimele legume romanesti, din piata.

La un asa festin, un pahar cu bere rece nu are cum sa lipseasca.

pahar cu bere blonda

Pahar cu bere blonda, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sunt deschis la propuneri de idei noi pentru preparatele mele. Pofticiosii de pretutindeni pot sa imi ceara (m-as bucura) retete noi, pe care, daca le cunosc, incerc sa le pregatesc si apoi sa le prezint pe acest blog de bucatareli.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*