Gogosari murati in otet cum face sotia mea

Din totdeauna, in familia noastra s-au consumat in perioadele de iarna – primavara, muraturi de tot felul, in special la pranz, la felul doi de mancare si ocazional dimineata, la micul dejun, la o omleta sau seara, la cina, la vreun snitel sau chiftele cu cartofi prajiti (mancarurile preferate ale copiilor, cand erau mici). In concluzie, tot neamul suntem mari consumatori de muraturi.  😛

Mie imi plac muraturile si cu mamaliga calda, cu mamaliga rece sau cu mamaliga pe gratar. Muraturile le mananc si goale sau ca “delicatesa” la fripturi si mancarici mai grase. Ce sa-i faci, asa patesc astia mai batrani, nascuti si crescuti pe la tara si doar ulterior deveniti oraseni, cu acte.   😛

De vreo 15 ani, sotia mea face niste gogosari murati in otet, care nu sunt deloc acri, ca cei pe care ii folosim pentru salata de beuf. Acesti gogosari opariti la borcan se mentin tari cca. 1 an de zile, sunt un adevarat deliciu culinar, ca muraturi, pentru friptura din copane de rata, friptura din copane de gasca si friptura de porc, putin mai grasa.

gogosari in otet cum face sotia mea 4

Nu stiu care este originea retetei initiale, aduse de sotie. Oricum, pe parcurs, i-am adus retetei unele imbunatatiri, indulcind reteta, scazand cantitatea de sare si punand  gogosarii in borcane de 0,8 Kg, cu capac etans. Am renuntat la borcanele de 3 Kg (incomode cand nu sunt prezenti la masa toti membrii familiei), la frunzele si tulpinile de telina verde. Am adaugat noi condimente.

Nici nu mai stiu reteta originala si oricum nu pe aceea doresc sa o scriu, ci ultima reteta, cea verificata, acceptata de toti membrii familiei si deci folosita in prezent.  😀

Ingrediente gogosari murati in otet

Am pastrat oarecum, proportiile, din reteta originala.

Ingredients

  • Gogosari potrivit de mari – 5 kg
  • Otet din vin de fermentatie de 9°
  • Zahar – 250 g sau un pahar de meire de albine
  • Ulei de floarea soarelui
  • Sare grunjoasa 3-4 linguri
  • Boabe de piper negru
  • Boabe de musar
  • Foi de dafin

Mod de preparare gogsari opariti in otet la borcan

Se cumpara 5 Kg de gogosari potrivit de mari, bine copti, tari, din cei romanesti (au o culoare rosie, mai inchisa si sunt mai carnosi – mai grosi in “carne”).

Se spala gogosarii cu apa rece si se lasa la scurs, in raftul de vase. Se curata de cotoare si de seminte. Se taie gogsarii in jumatati.

gogosari cum face sotia mea

Intr-o cratita de 3 litri se pune 1 litru de otet alimentar, de 9 grade, otet de fermentatie, obtinut din vin alb, prin distilare.

Se pune otetul la fiert, la foc mare, intr-o cratita cu capac, impreuna cu 250 grame de zahar (de preferat 1 pahar de miere), 250 ml ulei de floarea soarelui, sare grumjoasa (dupa gust, cam 3-4 linguri), boabe de piper negru, boabe de mustar, foi de dafin.

Atentie! Focul fiind mare, otetul poate fierbe in timp scurt si daca nu supraveghezi cratita, capacul la cratita incepe “sa joace”, aburii fierbinti si lichidul ies din cratita, lichidul te stropeste, iar aburii te “parlesc”, pe te miri unde.  8)

Cand otetul a dat in fiert, se oparesc gogosarii 1-2 minute.

gogosari cum face sotia mea 1

Se scot gogosarii opariti, din cratita, cu o spumiera si se lasa intr-un vas, sa se raceasca cateva minute. Se aseaza gogosarii opariti, in borcane. Se acopera gogosarii din borcane cu zeama din cratita si se inchid borcanele cu capace etanse.

Se intorc borcanele cu gura in jos, pentru 10-15 minute, pentru a se “aerisi” si a patrunde lichidul in masa de gogosari.

gogosari cum face sotia mea 2

Secret! Nu cumpara otet alimentar, din cel facut din acid acetic, fabricat industrial. Strici legumele degeaba si iti bati joc de bani si de munca ta. Muraturile nu au niciun gust si se mai si inmoaie repede.

gogosari cum face sotia mea 3

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni! Chiar daca nu ati gasit nicaieri o reteta pentru friptura din copane de rata sau copane de gasca, nu disperati. Cand voi gasi prin market sau pe la vreo precupeata, o rata sau un gascan, voi cumpara, voi face poze si fuguta voi pune reteta pe blog. Prin market am gasit doar tacamuri de rata, pline de grasime, depusa direct pe oase (?!), aduse din import Ungaria. O singura data, am gasit in market, rata intreaga, la vreo 2 Kg (cam pipernicita, dupa gustul meu), adusa de la o ferma de prin Prahova, la un pret nesimtit de piperat – cca. 30 lei/ Kg.

De obicei nu imi place sa promit, pentru ca apoi trebuie sa ma tin de cuvant.  Nu sunt crescator de pasari, asa ca nu stiu cand voi gasi rata sau gasca, sa cumpar.  🙁

104 Comments

  1. interesanta reteta…o voi pune chiar repejor in practica sa vad ce-mi iese…sper sa aiba rezultatele scontate…oricum la cate retete am cautat la asta ma voi opri.

  2. Eu tot caut gogosari cu conopida si nu gasesc.Ma poate ajuta cineva?

    • De ce nu ai curajul sa incerci singura ? Ai mancat undeva asa ceva ? Erau gogosarii umpluti cu conopida sau erau conopida si gogosarii in acelasi borcan ? O sugestie. Pune in acelasi borcan, gogosari intregi si buchetele de conopida. Nu uita de boabe de piper, foi de dafin, hrean si frunze de telina. Fa un amestec de apa rece: otet din vin, de 9 grade, in parti 3:1. Fierbe amestecul, in care pui si o lingurita de sare grunjoasa si 2 lingurite de zahar sau miere, la litrul de amestec. Toarna amestecul lichid, racit la 70-80 grade C, peste legume. Leaga gura borcanului de 5-10 Kg, cu celofan sau capaceste-l. Sa nu ma injuri daca nu ti-a iesit ce doreai, dar eu cred ca vei reusi. Bafta ! Sa-mi zici ce ai reusit.

  3. Salut!

    Am o intrebare, am pus niste gogosari la murat, acum vreo 2 luni si acum cind am desfacut citeva borcane, au iesit acidulati, din 10 borcane pe care le-am desfacut, 8 erau acidulate. Imi puteti spune din ce cauza ies acidulati? Pina anul trecut ii faceam dupa o reteta mai veche…cu fierbere, etc. Anul trecut si anul asta am facut dupa o reteta mai noua sa ii las cu otet si zahar 24 de ore, etc. Anul trecut mi-au iesit cum trebuie, insa anul asta, am pus 20 de borcane de 1L si am defacut 10 borcane (8 a trebuit sa le arunc). Le-am tinut in pivnita, insa pivnita nu e sub pamint…poate nu a fost destul de racoare?
    Multumesc si va doresc sarbatori fericite.

    • Cred ca nu ati pus sare destula sau ati folosit sare adusa din import China. Poate nu ati pus o lingura de zahar la Kg de amestec apa+otet. Poate ati folosit acid acetic glacial (fabricat industrial din orice altceva decat vin, probabil din titei) in loc de otet alimentar, din vin de 9 grade. Poate ati cumparat gogosari din market, care sunt adusi de peste mari si tari, in masini frigorifice, fiind culesi aproape verzi si urmand a se coace pe perioada transportului. La vanzare, gogosarii sunt depozitati in raft, la temperatura camerei. Pastrarea borcanelor, la rece, in beci, este bine venita, dar nu esentiala. Eu pastrez conservele intr-un balcon, la bloc, intr-un dulap din lemn, chiar 2-3 ani. Balconul este orientat spre nord (deci nu bate soarele direct) si nu este perfect etans. Inchid geamurile doar la inceputul iernii si le deschid prin aprilie. Faceti intocmai reteta sotiei mele si nu veti regreta. Bafta si nu dispera. Se mai intampla si la altii, cand nu sunt atenti la ce cumpara.    Sarbatori fericite.

  4. Multumesc pentru raspuns.
    Nu prea ma pricep la gatit si la murat, asa ca orice sfat e bine-venit.
    Sarea sa va spun drept nu stiu de unde este, insa pe cutie scrie ca este sare pentru conserve (locuiesc in SUA), iar otet, am folosit otet normal distilat, parca scrie ca 5% aciditate. Iar gogosarii i-am cumparat de la tarani, vara, toamna, de obcei cumpar aproape toate fructele, legumele, zarzavaturile de la tarani. Poate nu am numarat bine cand am pus zaharul sau sarea. Sotia mea nu e romanca asa ca nu se pricepe la muraturi, rude sau alti romani pe aici nu prea sint (regiunea unde locuiesc, asa ca nu prea am pe cine intreba.
    Sezonul de gogosari a trecut, asa ca pina la anul nu mai pot face…se pare ca anul asta nu o sa prea maninc muraturi.
    Inca o data multumesc penru raspuns si sarbatori fericite!

  5. Am o intrebare,se pune si apa la fiert sau numai otetu ?sunt incepatoare!

    • Se pune doar otet alimentar, din vin, de 9 grade. Orice alt otet face ca gogosarii sa se moaie, iar gustul sa fie indoielnic. Bafta si nu renunta. Nimeni nu s-a nascut invatat.

  6. Mmm, suna delicios!
    Am o intrebare insa. Nu se foloseste deloc apa?

  7. Nu va ies muraturile findca nu cititi cu atentie retetele,la reteta de mai sus se spune ca pui 1 litru otet 250g sare dar nu se spune cata apa,lucru foarte inpotant.in rest se poate folosii restul retetei adica procedura de oparire ,intoarcerea borcabului cu capacul in jos.

    • Daca citesti cu atentie reteta vei vedea ca se pune sare la litru de amestec, iar raportul otet:apa este de 1:3, prin umare se spune si cata apa. Asa-i la inceput, pana se obisnuieste fiecare. Nu dezarma, insista si vei reusi. 

  8. am inercat si eu anul ntrecut aceasta reteta,dar nu am pus ulei,
    este bestiala o s-o fac si anul acesta din nou

  9. Halo, domnule gigipopa, vreau sa va felicit pentru reteta d-voastra dar si pentru faptul ca sunteti unul dintre putinii oameni care scriu corect romaneste. Cat priveste reteta, vreau sa o incerc neaparat, pare a fi una dintre cele mai faine din cate am citit pe bloguri. Maine ma voi pune pe treaba. Multumesc

  10. Testati si de noi .. foarte buni

  11. felicitari d-lui Reteta este f. buna

  12. este cea mai buna reteta.

  13. Deci nu se pune deloc apa? 1 litru de otet si 250 ml de ulei acopera toti gogosarii? Multumesc

    • Nu se pune apa. Ingramaditi gogosarii in borcane mici, de 800 grame, fara a-i rupe si acoperiti-i cu lichid. Este suficient lichid, se lasa si de la gogosari.

  14. se fierb borcanele dupa ce le-am inchis capacul?

  15. ce sa inteleg .o data spuneti ca se pune apa ,raportl fiind 1/3 si apoi ca nu sa pune apa .cum e_______________//

    • La aceasta reteta nu se pune apa. Cand am scris de raport 1:3 otet-apa, i-am dat o idee de conservare, doamnei care dorea sa puna la borcan, pentru iarna, gogosari impreuna cu conopida.

  16. buna ziua….credeti ma ca nu se poate fara apa….o sa va iasa foarte acri…intrebati si cautati unde doriti si o sa vedeti ca nu se pun gogosari in otet fara apa la 1l de otet 2l apa cel putin….o zi buna

    • Daca cititi cu atentie reteta veti vedea ca se poate. Eu am facut acum 3 zile, respecatand intocmai reteta. Este o reteta pe care o facem de 6-7 ani si in fiecare an iese grozava. Veti vedea ca gogosarii, taiati in 2 sau in 4, se oparesc in otet si apoi se pun in borcane, destul de “inghesuiti”. otetul in care s-au oparit gogosarii se pune peste acestia in borcane. 

    • nu se pune apa…reteta asta o fac de peste 5 ani

    • sigur ca nu o sa fie acri tocmai de aceia se pune atata zahar .reteta e buna .

  17. sunt suuuuuuuuuuuuuuuuuper asa dupa reteta dl gigipopa

  18. BUNA SEARA,LA 3 KG DE GOGOSARI CE CANTITATI TREBUIE SA FOLOSESC DE INGREDIENTE?INTREB SA NU GRESESC CEVA SI SA STRIC TOT…MULTUMESC

    • Reteta mea este pentru 50 de gogosari de marime potrivita, aproximativ 5 Kg. Reduceti corespunzator cantitatile de otet in special si sare. Nu este nicio greseala daca ies gogosarii mai dulci. Reduceti si cantitatea de ulei. Nu va fie frica sa experimentati. Reteta rezista la asa ceva. Cu timpul veti face exact cum va place, ma refer la cat de dulce, cat de acru, cat de sarat. Bafta ! 

  19. eu nu am mai incercat dar este cea ce caut de f mult timp sper sa-mi reuseasca multumesc

  20. Eu am facut chiar ieri aceasta reteta..gogosarii au iesit f buni..nici prea dulci ,nici prea acri…sunt suuper !!imi plac la nebunie!

  21. domnule gigipopa,o fi buna reteta dumitale,dar nu toti mananca la fel de acru,asa ca trebuie adaugata apa!

    • nu este adevarat!

    • Tocmai aici este secretul. Gogosarii prin oparire isi lasa apa, atat cat trebuie pentru diluarea otelui. Sunt chiar dulci. Poti pune mai putin otet, sa inghesui mai bine gogosarii in borcan, dar este posibil sa nu ai destul lichid pentru a acoperi gogosarii in borcan, fapt ce va duce la floare deasupra. Poti pune apa, orice experiment este valoros, mai ales daca da rezultate. 

  22. ce proasta am fost k nu m-am uitat pe net acum o luna!am stricat multe kg de ardei si castraveti.,dle Gigi reteta e buna si pt castraveti sau gogonele?

    • Nu am incercat pentru castraveti si gogonele. Sunt pe blog retete pentru castraveti in otet cum fac eu si muraturi taranesti (gognele si ce isti mai place) in saramura. Se mai gasesc pe piata. Atentie ce cumperi, ca au invadat piata legumele aduse din Turcia si Grecia. Cauta la tarani, au alt gust si se mureaza mai bine. Bafta !

  23. dar daca nu pot sa pun toti gogosari in acea cratita pot sa-i pun pe rand pt nu-mi incap 5 kg de gogosari

  24. Am incercat si eu, Au iesit super. Poate un pic cam acrii dar mie imi plac si asa

  25. Buna ziua, domnule Popa.
    Chiar azi am cumparat gogosarii, i-am gasit rosii, frumosi si ii voi prepara in seara asta. Am incredere in prezentarea dvs si cred ca vor iesi buni. Este prima oara cand pun gogosari, desi imi plac f mult. Pana acum ii cumparam, dar nimic cumparat nu se compara cu ceva facut acasa.
    Revin cu detalii.

  26. Am terminat cu gogosarii. Ajunge lichidul, mie mi-a si ramas. Am pus inca un borcan cu kapia si ardei gras galben. Nu stiu daca va fi stralucit, dar nu va ramane nemancat.
    Multumesc pt reteta. Nu mi s-a parut complicat.

  27. FELICITARI domnului Popa nu numai pentru retetele lui ci si pentru rabdarea pe care o are cu noi incepatorii. Am pus gogosari (adevarul este ca sunt ardei grasi rosii in Spania nu exista gogosari) dupa reteta domnului Popa si surpriza : AM NISTE GOGOSARI (ardei) ASA DE BUNI……(nu dau la nimeni). unde locuiesc eu nu exista otet de 9 grade dar am pus de 6 ca asa este aici si am pus putina sare in plus. SI FARA APA….si au iesit foarte buni. Multumesc domnule Popa

  28. va multumesc din suflet pt reteta..v-am intrebat pe dvs de celalalte retete pt k as fi fost mai linistita dak era spuse de dvs.am facut si gogosari,asa k dvs dar numai k prin straini ne lipsesc multe..,nu gasesti otet de 9 grade si nici legume k la piata noastra…,va iubesc,nu alta!multa sanatate..Cati-Italia

  29. Bine ca ai venit tu cu reteta altfel ramanea lumea fara muraturi.Daca nu stii de unde a venit nevasta-ta cu reteta e grav…..a venit cu ea de la amant.Dupa un futing acesta a servit-o cu gogosari si normal ca i-a cerut reteta sa-i faca si prostului acasa.In privinta ratei si a pretului piperat..asta e…ala nu e pret pt. saracii…Data viitoare cumpara niste spinari sau gheare…sunt ieftine si pt. buzunarul tau.Pofta buna frate gurmand!!!

    • Nu te obliga nimeni sa citesti si cu atat mai putin sa-ti dai cu parerea, care oricum nu conteaza pentru lumea civilizata. Citeste si scrie in lumea ta, a celor cu cei 7 ani de acasa, lipsa.

    • dragul meu de unde stii tu de viata altora,… o cunosti pe sotia domnului popa… sau vorbesti din propria experienta? si daca sotia ta a facut asta sa stii ca in lumea asta sunt sotii care isi iubesc sotii si le pregatec tot felul de mancaruri in care principalul ingredient este dragostea… si aici eu vorbesc din propria mea experienta…..Decat sa arunci cu pietre in persoane nevinovate mai bine te ai duce si ai alerga 2 km (este bune sa te mentii in forma…. alunga stesul si gandurile negative)Nu uita ca o femeie cauta afara ceea ce nu are in casa… in loc sa scrii nelegiuiri pe net mai bine ai cumpara o floare sotiei tale(daca o ai).

    • Doaamne, de unde ai iesit, mai omule? Cat de inrait poti sa fii? In halul asta?? Dupa ce ca omul asta isi sacrifica timpul si face ca fiecare sa ramana lamurit in ceea ce priveste retetele, te-ai gasit tu, sa sochezi prin mizeriile pe care le regurgitezi aici!! Nu iti este rusine macar de cei care scriu de peste mari si tari, cu dor si drag de meleagurile lor? Pai cand vad ca in tara lor mai exista macar un BOU ca tine, isi dau inca odata dreptate ca au plecat din tara lor, tara care nu mai este ceea ce a fost odata!
      Domnule “gigipopa” va rog sa ignorati acest specimen, pentru ca oricare dintre cei care-i citesc postarea , nu va face dacat sa-si indrepte energiile negative asupra lui.
      Rusine, mai baiatule traumatizat! Ce vorbe urate! Ce rau esti! Nu ai vazut ca nu este locul celor care-si baga in vena, aici?

  30. Cativa ani buni nu am mai pus gogosari tocmai pentru ca nu aveam o reteta buna. Acum am incercat-o pe aceasta si, pana acum, totul a decurs ca la carte. Revin dupa ce deschid un borcan.
    Multumiri pentru sfaturi si rabdarea cu care ne raspudneti.

  31. Am revenit. Gogosarii sunt perfecti. Chiar a fost simplu, nu ma asteptam ca rezultatul sa fie atat de spectaculos. Multumiri si multa sanatate!

  32. Am riscat si am pus 15 kg de gogoari, dar n-am nici un regret…demult n-am mancat asemenea bunatati! Multumim pentru sfaturi si pentru reteta excelenta!

  33. sandica mageanu

    maine am sa incerc si eu aceasta reteta.m-ati convins dle gigipopa.multumesc

  34. AM SA INCERC SI EU RETETA DAR FARA ULEI,SE POATE?

  35. Am facut si eu dupa aceasta reteta,sper sa fie buni. Am o intrebare, dupa cat timp se pot deschide borcanele?Multumesc

    • Pot fi consumati oricand, dar este bine sa lasati sa se macereze timp de 2-3 saptamani. Va ramane timp suficient ca sa vedeti cat sunt de deliciosi si sa mai faceti cateva borcane.

  36. De cativa ani buni, reteta mea de gogosari nu mai iese cum trebuie. Au fost ani buni in care toata lumea se “batea” pe ei. Dar, este adevarat: n-am stiut ca si in Prahova, unde salina Slanic e la ea acasa, se poate gasi sare de import si nici ca otetul nu mai e cel de “Mizil” de 9 grade, bun la orice, pentru ca era facut din vin. N-am fost atenta si la aceste detalii! O sa incerc si eu. Multumesc tuturor pentru idei si dezbateri. Evident, mai putin celui care de regula mananca la Mac’ sau la shaormeria din coltul strazii! Probabil face parte din categoria celor care comenteaza ceva de genul celor auzite in aceasta seara, cand pregateam lichidul pentru castraveti (apropo! am o reteta super, dar numai pentru cei care prefera castravetii in otet!): “mama, ce pute a otet!”. Daca si la ma-sa “putea” a otet toamna, ar fi stiut ce inseamna gustul preparatelor de casa!

  37. astazi o sa fac si eu reteta , pentru prima data , sper sa i-mi iasa.mie i-mi ies foarte bine cei de iarna , am reteta mea de 25 de ani, si sant super multumita.locuiesc la bloc si am din ei pana dupa paste, pentru salata

  38. nistor cornelia

    Omul cat traieste tot invata, multumesc pt detalii dle Gigi, am si eu o intrebare: nici hrean nu trebuie? In sparanta ca-mi raspunde cineva…multumesc!

    • Nu este o greseala daca puneti cateva bucatele dintr-o radacina de hrean, in fiecare borcan. Nu opariti hreanul impreuna cu celelalte ingrediente.
      Gogosarii pot tine mai mult timp, fara a-si schimba gustul, desi personal cu greu cred ca apuca sa ramana vreun borcan de la un an la altul.

  39. super reteta….o fac de 25 ani…dar eu pun si putina miere…adica jumatate din zahar si completez cu miere…ies nemaipomeniti…si este lichid destul….gogosarii isi lasa zeama destula…

  40. cate borcane ies din 5kg de gogosari?

    • Depinde de ce fel de borcane folositi. 6-8 borcane de 0,8 Kg in functie de marimea gogosarilor (a cotoarelor), de cat de inghesuit puneti bucatile de gogosari in borcane, de cat de mare taiati bucatile de gogosari, de modul de aranjare a bucatilor de gogosari in borcane (una peste alta, pe aceeasi fata sau cum se nimereste).

  41. nu este recomandat sa incalziti mierea mai mult de 42 grade, poate deveni toxica

  42. Azi am ancercat si eu reteta.arata bine an borcan,sper sa se pastreze la fel de bine precum arata an borcan. O zi buna

  43. Eu locuiesc an japonia aici nu am gasit boabe de mustar,am tot vazut diferite retete pt gogosari. Pot pune gogosari in otet fara boabe de mustar ?va multumesc astept

    • Faceti fara grija. Mustarul are rolul de a tine gogosarii tari, pentru o perioada mai lunga de timp. Si asa veti consuma toti gogosarii intr-un timp record, atat sunt de gustosi.

  44. Am facut reteta, am respectat intocmai, si mi-au iesit cei mai buni gogosari din viata noastra! Excelenta reteta, felicitari tie si sotiei. Dorim acum o reteta de castraveti, cand aveti timp!. Multumim!. Cristina

    • Am si retete de castraveti pe blog:
      -www.despremancare.ro/2009/09/25/castraveti-in-otet-cum-fac-eu/
      -www.despremancare.ro/2009/10/18/castraveti-in-saramura-cum-facea-socrul-meu/
      Am si retete de muraturi taranesti:
      -www.despremancare.ro/2009/09/21/muraturi-taranesti/
      Am si ardei capia in otet:
      -www.despremancare.ro/2009/09/29/ardei-capia-in-otet/
      Si multe alte retete de muraturi in saramura sau in otet.

  45. Am respectat intocmai reteta si au iesit super gogosarii, au un gust deosebit, UNIC. Am fost foarte fericita cand am vazut cum se mananca un borcan “la foc automat”, asa de surprinzator de bun este gogosarul dupa aceasta reteta. Multumim pentru ca mai exista si oameni care impartasesc lucurile bune facute de ei. FELICITARI.

  46. deliciosi gogosari,iar otetul(zeama) a fost suficienta,fara apa,am facut intocmai reteta…multumesc!

  47. am pus acum doua saptamani 8 borcane si au iesit foarte buni.partea proasta e ca mi-au ramas vreo 3 ,restul sau mancat…..

  48. Am testat mai multe retete de pe web si pot spune ca cea a lui gigipopa a iesit cel mai bine, gogosarii raman tari luni la rand si au un gust exceptional. Conditia obligatorie este sa ne tinem exact de reteta, fara modificari sau adaugiri. Am dat mai departe reteta la neamuri si prieteni si mi-am auzit numai de bine. Felicitari si multumiri D-lui Gigi Popa!

  49. intr-adevar, a mai zis cineva mai sus…mierea este foarte toxica incalzita. dar nuci gustul de gogosari cu miere nu-l dau pe cel cu zahar.
    eu anul trecut am facut aceeasi marinata, dar am pus gogosarii cruzi(neopariti) in borcane, iar mierea am turnat-o in marinata dar dupa ce s-a racit putin in prealabil.
    multumesc

  50. Acum m-am apucat sa pregatesc gogosari pentru iarna. Dar inainte de a citi reteta eu i-am curatat de cotoare si taiat. M-ar interesa ce cantitate de gogosari taiati e nevoie la reteta prezentata? Cu multumiri

  51. Reteta mea este pentru 50 de gogosari de marime potrivita, aproximativ 5 Kg.

  52. Gogosarii nu ies atat de acrii cum pare la prima vedere.

    Anul trecut am descoperit reteta, am facut in doua reprize si au iesit excelenti, nici n-au apucat Pastele !

    Prin urmare, am cautat-o, am gasit-o, (multumesc, domnule Popa !) si o recomand.

  53. Doresc sa intreb daca nu sint acri pt ca sotul meu are gastrita ii vrea dulci si nu acri,multumesc mult

    • De regula nu sunt acri, pisca putin.
      Puteti reduce cantitatea de otet si mari putin cantitatea de zahar.

  54. Cristina Jacote

    Buna ziua!
    Am facut castraveti in otet, gogosari simpli si gogosari cu conopida, toate dupa sfaturile dumneavoastra si sunt excelente muraturile. Multumesc! Dar mai vreau ceva: castraveti in saramura pentru iarna si vara, gogonele, muraturi asortate, si varza murata.
    Multumesc inca odata – sincer cand am facut gogosarii (fara apa) am cam fost cu inima indoita, dar am citit comentariile si implicit explicatiile suplimentare si m-ati convins sa incerc. Chiar merita 5 borcane de 800 g cu in care au incaput 5 kg de gogosari. Restul i-am facut cu conopida si morcovi. Si culmea mi-a mai ramas lichid. Am desfacut acum unul (sunt pusi de o luna) si gogosarii sunt carnosi si tari! O minune! Recunosc am pus puuutin mai mult zahar decat dumneavoastra, pentru ca asa imi plac mie. 🙂

    Cristina

  55. Gasiti pentru celelalte muraturi, retete tot pe acest blog:
    -http://www.despremancare.ro/2009/10/18/castraveti-in-saramura-cum-facea-socrul-meu/
    -http://www.despremancare.ro/2009/09/21/muraturi-taranesti/
    -http://www.despremancare.ro/2009/11/13/varza-murata/
    -http://www.despremancare.ro/2010/09/08/muraturi-taranesti-de-vara/

  56. Cristina Jacote

    Multumesc pentru link-uri!
    Ce mi-ati facut?! 😀
    Nu stiu daca am muraturi toata iarna! =)))
    Dimineata, la pranz si seara vor ai mei! =)))
    La anul fac si celelalte 🙂

  57. Eu am facut asa cum scrie reteta dar nu e numai un pic de zeama ce pot sa fac?

  58. Din mesajul dvs. nu inteleg in clar daca aveti prea multa zeama sau prea putina.
    Daca aveti prea multa zeama, cred ca ati inghesuit gogosarii prea mult si zeama nu a patruns printre feliile de gogosari. Oricum, surplusul il puteti arunca sau pastra si utiliza la salate de cruditati/ radacinoase in loc de otet/ zeama de lamaie.
    Daca aveti prea putin zeama, cred ca gogosarii dvs. nu au fost bine copti sau ati cumparat din cei “umflati” cu te miri ce ingrasaminte. In acest caz, puteti face o solutie diluata de otet: apa rece (sa zicem 1:4) plus un praf de sare, sa o fierbeti si sa o lasati sa se raceasca pana pe la 35-40 de grade C, apoi o puneti peste gogosari. Nu garantez gustul deosebit in acest caz, pot rezulta gogosari ceva mai acri.

  59. au iesit de nemancat. mult prea sarati si acrii. trebuie neaparat adaugata apa altfel patiti ca mine adica va intrebati cum si cu ce sa ii folositi
    pacat de toata munca timp si bani…

  60. Anca nu ati respectat reteta intocmai. Daca cititi toate comentariile de la aceasta reteta veti constata ca sunteti singura careia nu i-a reusit reteta.
    Banuiesc ca ati folosit acid acetic in loc de otet alimentar, d efermentatie, din vin de 9 grade sau gogosarii folositi au fost necopti/ umflati cu acceleratori de coacere sau ati folosit amestec de condimente cumparate din market.
    Sotia mea face de 15 ani aceasta reteta si niciodata nu au iesit asa cum scrieti dvs.

  61. Am facut anul trecut gogosarii asa, cu reteta asta, au iesit buni si au tinut, mai am si acum. Si pun si anul asta. Am luat 10kg gogosari, au iesit 14borcane de.800g. Bun. A ajuns lichidul. Multumim. Asta daca mai.intra cineva pe aici. 🙂

  62. O reteta excelenta! Am descoperit-o anul trecut. Au iesit niste gogosari tare buni! Tot asa voi pune si anul acesta!!! Multumiri d-lui Popa! 🙂

  63. Cit de mare sa fie paharu pt miere?

    • Dupa cat de dulce doriti sa iasa gogosarii. O lingura, cel mult doua/ un paharel pentru tuica, la o portie de 5 Kg de gogosari.

  64. Multumim pt reteta dvs .am facut prima tura de proba si ne au placut la nebunie .azi am facut am doua tura de borcane .dar eu am pus si apa .exact reteta de mai sus doar ca am adaugat apa ‘catei de usturoi si ceapa fideluta.asta pt ca nu am avut boabe de mustar.nu locuiesc in Ro si aici nu am gasit..sunt foarte gustosi si aromati.Va multumim .caut si o reteta de ardei copti la borcane .poate tot la dvs o gasesc .

    • Nu trebuia sa puneti apa, poate dilua otetul si gogosarii nu vor mai fi fermi/ tari.
      Pentru ardei copti, cautati in site – ardei capia copti, in otet, pentru sarbatorile de iarna.

  65. Excelenta reteta …pun gogoșarii de câțiva ani în acest mod si nu pot spune decat ca alte murături nu am mai mânca, doar acești gogoșari!
    Multumesc , domnule Gigi Popa !

  66. Am pus gogosari in otet la fel ca intotdeauna dar anul acesta a inceput să mi se tulbure moarea.Am folosit acelasi tip de otet ca si alti ani. . .mai am vreo sansa sa-i salvez cumva?(otet din vin nu am mai găsit de multi ani,dar imi stateau si cu acesta…acum nu stiu ce au)

    • Inteleg ca ati folosit acid acetic nu otet din vin de 9 grade.
      Posibil sa fi gresit amestecul apa-otet (acidul acetic este mult mai concentrat) sau ati pus sare multa si fierbe.
      Posibil sa fie si gogosarii obtinuti cu multe pesticide.
      Nu vad prea multe sanse de a avea gogosari la iarna. Mai aveti timp sa cumparatii altii de la producatorii din piata, nu din market sau de la comercianti.

  67. Am pus mulți ani murături după rețetele Dvs. Ultima oară acum 7 ani.
    De ce scriu acum este pentru că am descoperit un borcan de gogoșari rămas pe raft de acum 7 ani. L-am ținut câteva săptămâni întrebându-mă dacă să arunc conținutul borcanului, dar, într-o zi când aveam nevoie de gogoșari murați și unii cumpărați din comerț erau complet muiați, am deschis borcanul. Surpriza a fost că erau minunat conservați, foarte, foarte gustoși. I-am folosit și, două săptămâni mai târziu suntem în viață. :)) Și-mi pare rău că nu a fost decât un borcan.

    • Ma bucur sa aflu. Eu folosesc frecvent gogosari conservati dupa aceasta reteta, minim 2 ani. Nu am tinut niciodata 7 ani. Dvs. posibil sa aveti camara rece, din piatra, la casa particulara. Eu depozitez muraturile intr-un dulap, in balcon inchis, amplasat spre nord.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*