Painea noastra cea de toate zilele, rareori poate lipsi de pe masa romanilor. Oricare ar fi fost vremurile prin care au trecut si oricat de greu, chiar cu sacrificii, cu cozi nesfarsite la stanoaga (o bariera laterala construita dintr-o bila de lemn de vreo 6 m lungime, batuta in piroaie din fier pe niste stalpi tot din lemn, pentru a nu incapea decat maxim 2 oameni, unul langa altul, in rand) si inghionteala pe masura, se gasea painea (in anii de restriste, painea si faina erau numai pe cartela), prima grija a fost si este pentru tot mai multi dintre romani, asigurarea painii, pe masa, pentru familie.
Din auzite, vazute si traite ! De multe ori, in familiile nevoiase, painea multa era si este si astazi scaparea parintilor cand vine vremea mesei, alaturi de niste cartofii fierti si cateva cepe sparte cu pumnul. Daca treci si astazi pe langa un santier in lucru este imposibil sa nu vezi la ora pranzului cum lucratorii servesc masa – o paine intreaga, o bucata de carnat, o bucata de branza si ceapa sau o paine intreaga, o bucata de slanina sau niste afumatura de la garnita si ceapa sau o paine intreaga, un stavrid/ macrou intreg, prajit, mai rar o conserva de peste, cateva felii de parizer si ceapa. Vara, apar la pranz rosiile si castravetii. Prin anii ’70, mai pitit, se tinea cate o litra de tuica batrana sau o sticla de 1/2 litri cu bere. Astazi, alcoolul la locul de munca este tabu (cel putin asa vrem sa credem), dar vezi in schimb sticla cu coca-cola de 2 litri. Mult mai sanatoasa era litra de tuica si nici lucratorii nu se imbatau dupa munca grea pe care o prestasera deja pana la ora pranzului. Tot astazi, mai vezi doar gunoierii care mai pitesc pe sestache cat un pet de 2 litri cu bere, in cabina masinii de gunoi sau in tomberonul in care aduna frunzele din parc.
Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, mama si bunica faceau de multe ori paine in casa, din faina de grau proaspata (adusa de la moara de bunicu si de tata), pe care o coceau la inceput in cuptorul din caramida, din curte si mai apoi in cuptorul aragazului. Mirosul inconfundabil de paine proaspata, abia scoasa din cuptor, care se raspandea in toata curtea casei, nu poate fi uitat usor. Nimic nu se poate compara cu o felie de paine calda unsa cu unt si un praf de sare grunjoasa. Nu cred sa reziste vreun gurmand de profesie caruia i se arata o paine calda, aburinda, sa nu rupa o bucatica si sa o guste. Nu am cum sa-l uit pe bunicu care cumpara zilnic cate o paine mare, neagra, direct de la brutarie, mereu proaspata, abia scoasa din cuptor, pe care o ciugulea pana ajungea acasa. Pe la 8-9 ani, imi placea sa ma duc sa cumpar paine pentru ca magazinul era in brutarie si aveam ocazia sa asist si la munca brutarilor (totul se facea manual) – caratul sacilor cu faina din magazie, pregatirea aluatului si formarea painilor care se asezau pe niste blani lungi acoperite cu panza de in, ca sa dospeasca, introducerea si scoaterea painii din cuptoarele mari (din caramida, cu foc din lemne), folosindu-se niste lopeti din lemn, cu coada lunga. Painea calda, se sprijunea in niste cosuri mari din nuiele cu care se aducea la vanzare.
Cum pregatim painea in casa ? In familia mea nu mancam multa paine, dar ne place painea proaspata, bine coapta si rumenita, de preferat painea neagra. Nu cumparam paine din market unde se face cu aluat congelat de mai multa vreme, adus de te miri de pe unde din UE. Cumparam paine gata facuta doar din cea gustata/ verificata indelung si numai din spatii de comercializare identificate cu atentie si bine stabilite. Cumparam faina integrala, faina cu germeni de crestere, faina neagra si faina alba, trei nule si facem paine la cuptorul minune, amestecand faina si respectand retetarul din cartulia aparatului. Facem paine de casa din faina amestecata, framantata si coapta in cuptorul aragazului – paine de casa coapta in cuptor, ciabata pregatita in casa, paine de casa cu iaurt si praf de copt. Pregatim in casa paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline sau paine umpluta cu porcarele si branza de oaie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: faina intermediara si faina alba (proportie 3:1), drojdie de bere, ulei de masline, zahar, sare grunjoasa.
Sortimentele de faina care se folosesc pentru paine se cern printr-o sita deasa pentru a se evita formarea de cocoloase si se amesteca cu mana in vasul din lemn.
Ingrediente
- faina intermediara si faina alba, proportie 3:1,
- drojdie de bere,
- zahar tos,
- ulei de masline extravirgin,
- sare grunjoasa.
Intr-un vas din lemn, special pentru paine se pune faina in amestec, intermediara/ neagra/ cu germeni de crestere si faina alba, in proportie 3:1, un guguloi de drojdie care se sfarama intre degete, un praf de sare si putin zahar (ajuta la grabirea fermentarii drojdiei de bere), 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin.
Se amesteca cu mana formandu-se un conglomerat in mijlocul fainii din valaul din lemn.
Se adauga trepatat, apa calduta si se amesteca cu degetele, aducand faina spre guguloiul care se formeaza si se mareste treptat pe masura ce se amesteca ingredientele.
Apa calduta se adauga treptat pentru a se incorpora toata faina din vasul de lemn, treptat, pentru formarea aluatului.
Reteta pas cu pas
- Cernere faina prin sita deasa pentru a se evita formarea de cocoloase.
- Punere in vasul de amestec (de preferat din lemn) faina, drojdie, zahar, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa.
- Framantare ingrediente in mijlocul vasului din lemn si incepere adaugare apa calduta, treptat, amestecand pana se inglobeaza toata faina din vas si se formeaza un conglomerat.
- Scoaterea amestecului de paine din vasul din lemn si framantarea acestuia pana devine un aluat dens, elastic, omogen.
- Punerea aluatului la crescut timp de 2 ore, in vasul din lemn, acoperit cu un stergar. Vasul se aseaza langa o sursa de caldura.
- Scoatere aluat crescut din vasul de lemn. Framantare 5 minute pe planseta.
- Formare din aluat – paini/ baghete/ painici/ chifle, etc. si lasare 5 minute sa cresca pe stergar.
- Asezare aluat caruia i s-a dat forma dorita in vasul de copt. Taiere aluat format ca paine in 3-4 locuri pentru a se putea supraveghea coacerea painii. Stopire aluat cu apa pentru a se obtine o paine cu coaja crocanta.
- Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului la foc potrivit. In cuptor s eintroduce si un vas cu apa rece care se va incalzi destul de repede si va degaja vapori de apa care vor ajuta coacerea aluatului.
- Painea este gata coapta cand coaja este aramie/ crocanta si bine coapta in taieturile facute in aluat.
Cand s-a incorporat toata faina din vasul din lemn, se scoate aluatul pe planseta de framantat/ pe masa de bucatarie/ pe blatul din bucatarie, pe care s-a imprastiat faina.
Aluatul trebuie framantat pana devine omogen si elastic, incorporandu-se toate ingredientele folosite. Framantarea aluatului dureaza ca timp in functie de cat de repede capata gospodina suficienta experienta. Timpul recomandat este 15-20 de minute pentru framantare.
Trebuie sa recunosc ! La pregatirea painii in casa sunt mana a 2-a, sotia fiind titularul de drept. Eu mai vin cu cate o idee, mai torn ceva apa calduta, mai imprastii faina pe planseta, supraveghez coacerea painii si nu-i asa, scriu reteta ?!
Guguloiul de aluat gata framantat se pune in vasul din lemn pe care s-a imprastiat putina faina, pentru a creste, dublandu-si marimea, cel putin.
Vasul se acopera cu un stergar curat. Vasul se pune langa o sursa calda sau in soare.
Aluatul se lasa sa creasca cam 2 ore sau in functie de cat de mare va place sa iasa painea.
Aluatul crecut se scoate din vasul de lemn si se mai framanta cca.5 minute pe planseta pe care s-a imprastiat faina.
Aluatul se portioneaza, dupa formele de copt pe care le ai si dupa ce doresti sa faci cu painea coapta. Din aluat am facut o forma pentru o paine mare si 2 forme pentru batoane. Am asezat aluatul pe stergarul intins in vasul de copt si l-am lasat sa mai cresca 5 minute.
Formele de paine/ batoane/ chifle din aluatul crescut se aseaza in tava de copt, scotand stergarul. Aluatul din paine se spinteca in 3-4 locuri cu varful unui cutit bine ascutit trecand lama cutitului, din scurt, o singura data, prin aluat, pentru o coacere buna a painii.
Aluantul se stropeste cu apa rece. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Painea este coapta cand coaja este crocanta si in taieturile facute in paine aluatul este bine copt.
Cum putem verifica coacerea painii ? Cu un pai/ frigaruie din lemn, subtire, se inteapa painea in crestatura. Daca paiul nu are aluat pe el, painea este coapta bine. De altfel, mirosul de paine coapta care se imprastie in jurul bucatariei te avertizeaza cand coacerea este spre final.
Important pentru a se obtine o paine de calitate ! In cuptorul aragazului, pentru a se obtine o paine crocanta, se pune un vas cu apa, care incalzindu-se produce vapori de apa care vor umezi paine care se coace.
Nerabdarea de a vedea cat de bine este coapta painea te impinge sa o tai folosind un cutit zimtat. Nici nu mai realizezi ca nu ai facut toate pozele pe care ti le-ai propus.
Ce sa faci mai intai cu painea calda ? Daca nu mai ai rabdare, rupi un colt din paine si o gusti, plescaind placut din buze. Daca esti ceva mai rabdator, scoti untul din frigider si intinzi repede un strat subtire de unt pe o felie de paine fierbinte. Daca friptura la tigaie este gata, moi repede o bucata de paine in sosul de la friptura. Rezista gurmetii aflat prin apropiere la o asa provocare ? Creu de crezut.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cine nu incearca sa faca o paine in propria casa nu va cunoaste adevaratul si minunatul gust al painii proaspete. Cine va simti mirosul de paine proaspata in propria casa, cu greu va rezista sa nu pregateasca propria paine cu orice ocazie care se iveste.