De vreo cateva zile, pe moment, pare a se potoli vipia de afara. Trambitatele ploi, cu toate atentionarile primite pe telefon, pe la noi prin urbe, nu si-au facut aparitia. Sporadic, cateva picaturi de ploaie au infierbantat asfaltul si aburii degajati mai rau au facut rarilor plimbareti. Caut umbra copacilor cu adieri sensibile, respir usor, nu mai sunt mereu jilav si misc prin piata dupa fructe si legume proaspete. Prin bucatarie, statul la coada tigaii si/ sau la usa cuptorului electric al aragazului nu mai este chiar un chin. Se pare ca vin iarasi ceva toropeli, dar de scurta durata. Sper, ca actuala alerta de arsita ce urmeaza, poate sa fie doar o amenintare prin orasul meu, precum cea precedenta, de ploi torentiale, furtuni si trasnete ?!
Incerc sa pregatesc si sa scriu pe acest blog, in continuare, retete simple, cu putine ingrediente, de pregatit rapid. Cea mai buna alegere (de cand cu achizitia aragazului cu cuptor electri) este, sa folosesc gril-ul de la aragazul electric. Bagi tava in cuptor cu ce ai pus in ea, fixezi programul de gril la cuptor, dai drumul la cuptorul electric si iesi repede din bucatarie. Mai treci din cand in cand, sa vezi prin usa cuptorului cum evolueaza preparatul tau. In general, cam cunosti cat timp dureaza pregatirea retetei tale. Aceste retete rapide se pregatesc cam in 1,0-1,5 ore, per total, cu timp efectiv de pazit cuptorul incalzit, maxim 10 minute.
De-ale godspodinei ! De regula, prin congelator, am mereu, cateva pachete cu carnuri, pastrame si peste, inscriptionate si datate. Dupa cum spuneam in mai multe randuri, chiar daca prefer sa pregatesc carne proaspata/ peste proaspat (imediat dupa achizitie), nu imi place, sa caut ceva anume, sa risc, sa nu gasesc ceva pe gustul meu si sa cumpar doar ce este expus in galantare.
Un sfat gospodaresc, sa-i zicem preventiv pentru orice situatie !? Daca ti-ai propus, sa mergi la cumparaturi, nu uita sa tragi o ocheada prin congelator, frigider si camara, sa vezi ce mai este pe acolo si cam ce ti-ar mai trebui. Faci repede o lista si o iei cu tine. Nu este obligtoriu, sa cumperi tot ce ai trecut pe lista, doar ce iti place, dar si ce vezi si iti face pofta (fara a fi pe lista).
Din retetarul familiei mele ! Pastrama (de oaie, de miel/ ied, de vaca, de porc), sarata si afumata, doar sarata, cu sau fara condimente speciale, este un ingredient principal, in multe din retetele preferate de pofticiosii familiei mele.
Pregatim pastrama la tigaie – pastrama de oaie cu mamaliga si ou ochi, pastrama afumata de oaie cu tocanita de ciuperci pleorotus, pastrama de oaie cu carnati afumati si varza calita, pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti, pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana.
Pastrama pregatita la gratar poate fi considerata o delicatesa, chiar daca fumul din bucatarie il tai cu cutitul – pastrama de oaie cu mamaliga si ou de curca, pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.
Mai rar, pregatim pastrama la cuptor – pastrama de oaie cu legume si pleorotus la cuptor, pastrama de oaie la cuptor cu piure’ de conopida.
Amintiri, amintiri …. !? Cu multi ani in urma, cand nu gaseai tot ce iti pofteai si cumparai mai mult ce iti oferea piata, aveam un cioban de la care cumparam pastrama de oaie (o scotea de sub tejghea si nu dadea decat la cunoscuti, abonati pe comanda). Pastrama era tare, foarte sarata si trebuia fiarta in mai multe ape inainte de pregatirea propriu-zisa. Cu toate fierturile prealabile, mai ramanea destula sare, dar cu pofta nu te pui. Nu mai puneai sare in mamaliga (obligatorie la pastrama) decat cateva cristale. Neaparat, pastrama gata pregatita se servea cu muraturi in otet, nu cu muraturi taranesti si cu mujdei de usturoi sau mustar.
Pentru reteta de astazi am ales din congelator, un pachet cu pastrama de ied (usor sarata, cumparata direct de la producator, inainte de Paste, o data cu mielul traditional) pastrata in congelator.
Bine de stiut, din experienta gospodinei ! Chiar daca pastrama (in special cea de oaie, mai grasa, cu sau), de regula, are sare mai multa, se pastreaza in congelator, nu in frigider. In congelator, pachetele cu pastrama nu vor ingheta bocna, dar suficient cat pastrama sa nu prinda mazga (grasime plus sare) si gustul preparatului final sa fie alterat.
Pastrama de ied cu cartofi la gril.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrama de ied/ pastrama de miel, cartofi noi, usturoi verde, marar si patrunjel verde, varza rosie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin.
Oparire/ fierbere pastrama de ied in apa clocotita in vederea frigerii la gril-ul cuptorului electric.
Pachetul cu pastrama de ied scos din congelator este putin inghetat. Pastrama nu se lasa la dezghetat, la temperatura cameri.
Se gusta pastrama pentru a avea o idee cat de sarata este si pentru un etalon de comparatie dupa oparire/ fierbere.
Pastrama de ied scoasa din congelator.
Se clocoteste apa rece in fierbatorul electric.
Apa rece care se fierbe in fierbatorul electric.
Apa clocotita se adauga peste pastrama pusa intr-o oala de fiert asezata pe flacara mare a aragazului. Se da in cateva clocote. Apa se scurge printr-o sita si se arunca la chiuveta.
Pastrama de ied se opareste cu apa clocotita.
Sfat de la Stan Patitu’ !? Cand se arunca apa fiarta direct la chiuveta, se are in vedere amestecarea cu apa rece (robinetul de apa rece este deschis) pentru ca garnitura din plastic pentru etansare scurgere la chiveta sa nu cedeze (se topeste).
Operatia de oparire se repeta de 2-3 ori, dupa caz. Pastrama oparita se gusta. Dupa caz, se refierbe pastrama in apa clocotita, cu capacul pus pe oala de fiert.
Pastrama de ied se fierbe in oala de fiert cu capacul pus pe oala.
Pastrama de ied oparita/ fiarta se scoate intr-un castron, sa se raceasca si pentru feliere in bucati mari.
Pastrama de ied a fost oparita si fiarta.
Ingrediente
pastrama de ied/ pastrama de berbecut,
cartofi noi,
varza rosie,
ulei de masline extravirgin,
cimbru uscat,
usturoi.
Pregatire cartofi pentru frigere la gril-ul din cuptorul aragazului electric.
Cartofii noi se pun la muiat in apa rece pentru 5 minute si apoi se curata de coaja subtire folosind buretele de bucatarie, din sarma sau lama subtire a unui cutit mic.
Cartofii se taie in felii subtiri de 1,5-2,0 cm grosime.
Intr-un castron, feliile de cartofi se gugiubesc cu un amestec din ulei de masline extravirgin, piper boabe proaspat macinat, sare grunjoasa, cimbru uscat, catei de usturoi si picaturi de zeama de lamaie. Se lasa la macerat 15-20 de minute, la temperatura camerei.
Felii de cartofi asezonate care se macereaza.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASORA IN BUCATARIE.
- Oparire/ fierbere pastrama de ied in apa clocotita in vederea frigerii la gril-ul cuptorului electric.
- Pregatire cartofi pentru frigere la gril-ul din cuptorul aragazului electric.
- Frigerea pastramei de ied si a cartofilor la gril-ul din cuptorul aragazului electric.
- Montarea si servirea preparatului.
Frigerea pastramei de ied si a cartofilor la gril-ul din cuptorul aragazului electric.
Intr-o tava de copt, pe preferat pe foaie de hartie de copt, se pun bucatile de pastrama oparita/ fiarta si feliile de cartofi asezonate si macerate.
In tava de copt s-au asezat bucatile de pastrama de ied si feliile de cartofi asezonate si macerate.
Amestecul de macerare se distribuie pe feliile de cartofi asezate in tava de copt.
Tava de copt se introduce in cuptorul aragazului electric pe treapta a 2-a de cuptor. Se fixeaza programul de frigere la gril si temperatura la 200-220 de grade C.
De avut in vedere ! Frigerea la gril, cobinata, carne/ peste cu legume trebuie urmarita periodic, la cca. 10 minute, existand riscul arderii legumelor, datorat secarii lichidului de macerare. Este un motiv suficient pentru ca sa se foloseasca o cantitate mai mare de lichid pentru macerare.
Preparatul nostru este gata.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse preincalzite. Bucatile de pastrama de ied se pot servi intregi sau feliate.
Pofticiosii familiei nu vor refuza mujdeiul de usturoi verde pregatit din timp.
Pastrama de ied cu cartofi la gril-ul de la cuptorul electric – preparatul este gata servit.
Preparatul se serveste cu salata de varza rosie – varza rosie taiata fideluta, frecata cu sare grunjoasa si stoarsa in maini. Varza taiata fideluta se amesteca cu ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere.
Salata de varza rosie.
La acest preparat nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Vinul casei rosu, din struguri.
Pofta buna foi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Dupa parerea mea, adoratorii de mancare de pretutindeni nu au cum, sa mustaceasca, daca in farfuria din fata lor se lafaie o bucata de carne/ pastrama de oaie/ ied. Zic eu. Incercati pentru mofturosi aceasta reteta. Puteti avea surprize si respectivii vor cere repetir.
Excelentă rețetă!
Mulțumesc frumos!
Ma bucur ca v-a placut.