Rece, dimineata chiar ger, soare care straluceste fara a te incalzi, doar cat sa nu-ti inghete nasul, cativa fulgi de zapada trecatori, cat sa lumineze fata micutilor nostri dornici sa-i tragi cu sania (din pacate doar pe asfalt) – sunt semne ca se apropie iarna mult asteptata de copii.
Amintiri, amintiri …. ! Noi, cei mai in varsta, care am prins si ierni adevarate, le povestim nepotilor cum era pe vremea copilariei noastre. Nametii de zapada de pe strada erau dati pe marginea drumului cu niste pluguri facute din blani groase si late, de lemn (in forma de triunghi) trase de boi, ca sa poata circula saniile tot din lemn trase de cai.
Pe case, zapada mare apasa acoperisurile, gata sa cada sub greutatea de omat. Parintii se urcau pe casa si dadeau zapada jos, cu lopata, in curtea casei. In curtea casei, se formau troiene ce acopereau ferestrele casei si trebuiau, sa se faca gauri in zapada, pentru a putea intra lumina zilei in casa. Ca sa se poata circula prin curtea casei, se faceau partii cu lopata. Pe marginile partiei, troianul ne depasea pe noi copii in inaltime.
Cand nametii incepeau a se topi, derdelusul era plin de larma cat era ziua de lunga. Spre seara, cand se aprindeau luminile pe stalpii din lemn, gerul care se lasa, cu greu ne trimitea spre casa unde focul palpaia in sobe. In asteptarea cinei, pircoteam pana ne cadea nasul in farfurie.
Cum se pregatea porcul ? Eram multi in familie. Cresteau in curte si taiau cel putin 2 porci, in jur de 150 de Kg fiecare. In copilaria mea, frigiderul (castigat de tata pe un bilet Loto), a aparut in casa noastra pe la sfarsitul anilor ’50. Carnea de porc proaspata, ramasa dupa pregatirea preparatelor specifice si afumaturile nepuse la garnita, le pastrau in zapada. Faceau un morman special (zapada tinea in curte pana apareau ghioceii in gradina casei), intr-un colt al curtii pietruite, sub mar, in care le puneau. Scoteau din morman, doar ce trebuia pentru consumul zilnic. In camara (destul de mica) nu mai era loc, fiind ocupata cu garnite cu untura si afumaturi, oase afumate, sunci afumate si carnati afumati, atarnati pe niste cozi de lopata. Borcanele cu muraturi si conserve pentru iarna ocupau rafturile.
Din retetarul familiei mele ! Se apropie sarbatorile de iarna. Am decis, sa reamintesc si chiar sa scriu din timp, cateva retete nu chiar noi, dintre cele gasite prin sursele mele de inspiratie. Anul acesta, nu vom pregati in casa, porcarele pentru iarna, chiar daca, la un moment dat, inclinam sa o facem pentru ca nepotelul nostru, sa participe/ sa asiste si el la pregatirea porcului in casa. Ne-am uitat in buletin si “avantul tineresc” spre preparare in casa s-a calmat.
De-ale producatorilor locali ! Pulpa intreaga de porc, cu sorici parlit are un pret accesibil, chiar mai scazut decat in anii precedenti. Nici preparatele specifice porcului si iernii nu au preturi prohibitive, concurenta printre producatori isi face datoria.
O sa cumpar din toate – carne proaspata, dar si carne afumata si porcarele afumate, cate putin din fiecare, de la macelarie si de la bacanie, pentru a sarbatori crestineste ca in fiecare an, asa cum se cuvine, in familie. Ne vom aminti de ei, si-i vom cinsti, pe cei care au plecat dintre noi.
Pregatim in familie – piftie de curcan crescut in ograda, piftie de porc ca pe vremuri, piftie si gusa fiarta, cu boia, din capatana de porc; terina din carne de gasca, terina din costita si carne afumata de porc, legume si carne de vitel, fierte.
Piftie din picior de porc, afumat.
Ingrediente de trebuinta in reteta: picior de porc (de preferat din spate), afumat, oua de gaina, morcovi, ceapa, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin.
Cumparare si pregatire ciolan de porc, afumat, pentru fierbere.
Se cumpara un ciolan de porc (de preferat din spate), afumat. Ciolanul de porc are mai multa carne, dar si os mai mare. Alegem ciolanul cat mai mare daca dorim, sa pregatim, mai multa piftie. Cum afara s-a facut destul de rece, piftia o putem pastra mai multe zile, in balconul inchis, dar neincalzit.
Ingrediente de trebuinta in reteta.
Ciolanul de porc cumparaat se parleste la flacara mare a aragazului si se barbiereste de urmele de par, folosind lama unui cutit.
Ciolanul barbierit se spala bine sub jet de apa calduta.
Legumele se curata de coaja. Se vor folosi intregi.
LISTA INGREDIENTELOR FOLOSITE IN RETETA.
- ciolan de porc, afumat,
- morcovi,
- ceapa uscata,
- oua de gaina,
- hrean proaspat,
- mustar.
Fierberea ciolanului de porc, afumat.
Ciolanul de porc, afumat, impreuna cu legumele, se pun la fiert in apa rece, intr-o oala de fiert cu capac. In cratita se adauga putina sare grunjoasa (cu mila, ciolanul afumat este si sarat), piper boabe si foi de dafin.
Fierberea se poate face in oala de presiune pentru scurtarea timpului de fierbere a ciolanului.
Optional. Daca ne dorim, sa inceapa fierberea mai repede, nu este o greseala daca folosim apa fiarta (daca tot avem un fierbator/ un ceainic mare, la indemana).
Ciolanul de porc, afumat impreuna cu legumele este pus in oala de fiert.
Oala de fiert se pune pe flacara mare a aragazului. Cand apa incepe, sa fiarba, se pune capacul pe oala de fiert.
Ingredientele fierb in oala de fiert, la foc potrivit.
Fierberea ciolanului de porc, afumat, se face la foc potrivit, pana se desprinde carnea de pe oase (timp de 2,5-3,0 ore).
A se avea in vedere ! In timpul fierberii ciolanului de porc, afumat, apa poate sa scada, caz in care, carnea ciolanului se poate prinde de fundul oalei de fiert (mai ales daca focul sub oala de fiert este prea mare). Se completeaza cu apa fiarta, astfel incat lichidul sa acopere ciolanul, ori de cate ori este nevoie.
Cand carnea se desprinde de pe oase, ciolanul se scoate din oala de fiert, pe o farfurie.
Ciolan de porc, afumat, gata fiert.
Carnea afumata, fiarta, se desprinde de pe oase, ajutandu-ne cu o furculita si un cutit bine ascutit.
Carnea afumata desprinsa de pe ciolanul de porc, afumat.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare si pregatire ciolan de porc, afumat, pentru fierbere.
- Fierberea ciolanului de porc, afumat.
- Pregatirea tremuriciului pentru piftie.
- Montarea si servirea piftiei din ciolan de porc, afumat.
Pregatirea tremuriciului pentru piftie.
In zeama ramasa in oala de fiert, se adauga usturoi pisat.
Se pregateste tremuriciul pentru piftie.
Se da in cateva clocote, ca sa prinda lichidul de fierbere, gust de usturoi.
Montarea si servirea piftiei din ciolan de porc, afumat.
Carnea fiarta se taie/ se rupe in bucati dupa gustul gospodinei. Bucatile de carne se aseaza in boluri de marime potrivita (piftia dintr-un bol sa se consume la o masa).
Legumele se taie fasii si se pun in boluri.
Peste carnea din boluri se toarna tremuriciul, printr-o sita deasa in care sa se retina usturoiul pisat.
Tremuriciul s-a turnat in boluri peste carne si legume.
Tine de dichisul gospodinei ?! In tremuriciul care inca nu s-a intarit complet, se pot adauga jumatati de oua de gaina, fierte tare.
Bolurile cu piftie se tin la temperatura camerei pana tremuriciul se raceste si incepe sa se intreasca, apoi se pot pune la rece in frigider sau in balcon (numai daca este destul de rece afara).
Piftie de porc cu tremuriciul intarit.
Piftia se poate servi ca aperitiv sau impreuna cu sarmale, la felul doi.
Optional ! La servire, numai pentru mofturosii familiei, grasimea de porc intarita, se aduna din castron.
La piftie se poate servi mustar/ hrean proaspat dat pe razatoarea mica si paine calda. Nu poate lipsi o cescuta cu tuica de prune, fiarta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fara a fi modest (oare ?!), vreau sa cred, ca retetele mele sunt folositoare tinerelor gospodine si nu numai, cu ocazia sarbatorilor din familie, fie ele sarbatori religioase sau aniversari.