Toamna isi arata primele semne. Ca un facut, de vreo 3-4 ani, la sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie, vremea se stramba putin, racindu-se brusc, parca pentru a le atentiona pe gospodine sa grabeasca pregatirile pentru iarna. Nu ne propunem sa folosim din legumele aflate in camp palite de bruma si sa riscam astfel sa ni se strice conservele pentru iarna. Anul acesta am scapat de bruma in aceasta perioada, iar in zilele urmatoare se anunta vreme calda. Este bine pentru producatori, dar si pentru gospodine. Se coc ultimele legume in camp si mai raman in vrej doar legumele verzi folosite la muraturile taranesti. Varza de toamna abia se inveleste. Capatanile de conopida si de brocoli incep sa apara pe tarabe.
De-ale emisiunilor de profil ! Daca privesti la emisiunile tv cu profil – bucatareli, carnea de pui este preferata de majoritatea bucatarilor sefi atunci cand doresc sa pregateasca retete care sa inspire tinerele gospodine. Imediat apare si intrebarea – de ce ? In primul rand, carnea de puiul se pregateste, de regula, rapid, fiind la indemana tinerelor gospodine, ale burlacilor inraiti si nu numai. Preparatele pe baza de pui, bine pregatite sunt savuroase si sanatoase, usor de digerat. Nu in ultimul rand puiul este bine primit de catre copii. Nici cei mai in varsta nu se dau in laturi cand vad in farfuria din fata lor o friptura rumena din carne de pui, aburinda, care te invaluie in miroazne tainice de carne bine fripta, dichisita cu mujdei de usturoi.
Amintiri, amintiri …. ! De cate ori scriu despre mujdeiul de usturoi, amintirile merg spre anii copilariei mele cand mos Patroi, tatal tatalui meu pregatea la friptura de pui un mujdei de usturoi cu otet de prune, facut de el in fiecare toamna. Pe cat era de acru, pe atat de savuros era acest otet si dulceag in acelasi timp. Cand picurai otet de prune pe o salata de sezon, te invaluia acreala – dulceaga puternica si irezistibil muiai in sosul din salata cu mamaliga calda. Mamaliga calda era nelipsita de langa puiul/ gaina pregatit(a) la cuptor sau la tast, asezat(a) intreg/ intreaga, aburind, pe un calpator din lemn in mijlocul mesei. Noi copiii ne rupeam bucata preferata din pui/ gaina, o tavaleam prin mujdei si o serveam fiecare in farfuria lui alaturi de salata de sezon si de garnitura. Garnitura preferata era cea din cartofi copti in spuza ramasa in test, dupa coacerea painii de casa sau a pasarii. Se coceau cartofii cei mai mari, din productia proprie a lui tanti Ilinca, sora tatei.
Fostul sat romanesc nu mai este astazi …. asa cum il stiam ! “Modernizarea” l-a distrus aproape complet. Ce folos ca au aparut niste casoaie de prost gust si un drum asfaltat ?! A ramas doar nostalgia copilariei mele. Pe la portile gospodariilor mai vezi doar batranii satului. Satenii cumpara de la magazin/ market satesc, chiar si legume. Pe vremuri, de la comparativa (dupa cum ii ziceau satenii) localnicii cumparau doar sare, zahar si ulei.
Mos Patroi si tanti Ilinca locuiau intr-un sat cum nu mai vezi astazi prin acele locuri. Zona locuita a satului era o fosta albie a unui rau cu maluri nisipoase. In fosta zona inundabila a raului se regaseau arini si stejari batrani, zavoaie cu salcii si poienite cu multa verdeata. La umbra falnicilor stejari, prin poienite erau asezate casele taranesti. Zona fostului rau era inconjurata de dealuri nisipoase, atunci pline de verdeata, integral lucrate de taranii locului. Gospodarii aveau de toate pe langa case, acolo unde aluviunile aduse de fostul rau permitea – gradini de legume, livezi de pruni, meri si gutui. Parcele cu lucerna si trifoi, dar si parcele cu grau si porumb se regaseau pe dealuri. Vacile cu lapte, oile, porcii si pasarile nu lipseau din curtile gospodariilor.
Din retetarul familiei mele ! Carnea de pui face parte si din preparatele preferate ale familiei mele, retetele mostenite de la mama fiind martore in acest sens. In familia mea, puiul intreg pregatit la cuptor sau la gratar se consuma cald cu garnitura de cartofi sau de varza calita, cu mujdei de usturoi si muraturi asortate, in otet.
Pregatim pui intreg la cuptor – pui intreg cu unt si turmeric, la cuptor; pui intreg cu legume, ciuperci si turmeric, la cuptor; pui ecologic transat si macerat pregatit friptura la cuptor, pui la vasul roman cu varza calita, pui la cuptor cu orez in sosul de la pui, pui cu portocale, lamai si sote’ de mazare si morcovi.
In sosul ramas de la coacerea puiului ne place sa pregatim garnitura din varza noua sau din varza murata sau din cartofi pregatiti la cuptor. Daca servim legume pregatite la cuptor sau piure’ de cartofi, sosul de la friptura va inmiresma aceste garnituri, la servire.
Mai rar pregatim pui intreg la gratar – pui la gratar cu varza noua calita sau la rotisor – pui la rotisor cu cartofi copti.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un pui intreg, mare (1,5-1,8 Kg), cartofi mari, albi (speciali pentru copt), ulei de rapita/ untura de pasare, sare grunjoasa, foi de dafin, boabe de mustar, piper boabe, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, usturoi, vin alb.
Pregatirea puiului pentru coacere in cuptorul aragazului.
Se cumpara un pui mare, de 1,5-1,8 Kg, de preferat crescut liber in curte cu cereale si verdeata, cu grasime pe el.
Puiul intreg se parleste de ultimii fulgi si se curata la interior de plamani si urme de mate (in special la gat). Se scoate grasimea din tartita pasarii folosind varful unui cutit si se arunca, fiind amara, necomestibila.
Puiul parlit se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Grasimea de pasare se scoate si se va aseza pe puiul pus in tava pentru coacere.
Alternativa gospodinei ! Daca puiul a avut putina grasime, acesta se unge cu putin ulei de rapita si se maseaza sau se unge cu untura de pasare.
Gospodinele stiu de ce !? Daca exista mai multa grasime de pasare pe la gat si sub pielea de la fundul pasarii, aceasta se scoate, se topeste si se pregateste untura de pasare si jumarele. Jumarelele servite cu sare grunjoasa si ceapa verde/ usturoi verde langa o felie de paine calda sunt un aperitiv delicios.
Ingrediente
pui intreg, mai mare, la 1,5-1,8 Kg,
cartofi noi, speciali pentru copt,
untura de pasare,
usturoi,
condimentele preferate,
vin alb.
Untura de pasare se pastreaza, cu un praf de sare grunjoasa, in borcane cu capac etans, la rece, in frigider. Se foloseste la supe si mancarici.
Supele/ ciobele nu trebuie uitate, nici macar trecute cu vederea ! Supele si ciorbele servite la pranz sunt garantia unui stomac sanatos. Gospodinele folosesc de cele mai multe ori spatele pasarii, gatul, capetele aripilor, ghearele si tartita pentru a le fierbe in apa cu putina sare grunjoasa, ardei, ceapa si radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina) pentru a pregatiti zeama necesara pentru a face la iuteala o supa cu fidea sau o ciorba acra cu legume. Este motivul pentru care se foloseste cutitul bucatarului pentru a le taia de pe pasare inainte de coacerea acesteia.
Pentru coacere raman pieptul si pulpele de pasare, neportionate separat.
Pregatirea cartofilor pentru coacere in cuptorul aragazului.
In reteta se folosesc cartofi mari, albi (de preferat cartofi noi), speciali pentru coacere. Cartofii noi se spala sub jet de apa calduta, sa se moaie coaja subtire.
Coaja subtire a cartofilor se indeparteaza folosind lama unui cutit special pentru legume sau buretele de bucatarie din sarma. La cartofii proaspat scosi din pamant, dupa muiere/ spalare in apa rece, coaja se indeparteaza usor, doar prin spalare, cel mult prin frecare cu o carpa aspra.
LISTA OPERATIILOR DERULATE DE CATRE GOSPODINA IN PREGATIREA RETETEI.
- Pregatirea puiului pentru coacere.
- Pregatirea cartofilor pentru coacere in cuptorul aragazului.
- Coacerea puiului si a cartofilor.
- Pregatirea ciupercilor cu masline la cuptor.
- Montarea si servirea preparatului.
Coacerea puiului si a cartofilor.
Puiul la care s-au indepartat partile osoase cu ceva carne se aseaza pe un gratar intr-o tava de copt.
Grasimea de pui adunata de pe pasare se pune pe pieptul de pui. Pentru o coacere mai rapida (daca esti in criza de timp) se preseaza puiul ca sa adere la gratar cat mai strans.
In tava de copt se pune apa cu putin vin alb, catei de usturoi, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru si crengute de rozmarin.
Cartofii noi, curatati de coaja se aseaza intregi pe gratar, langa pasare.
Pentru 10-15 minute se lasa focul mare in cuptorul aragazului bine incins pentru a porni coacerea pasarii. In acest timp, grasimea de pasare se topeste si se scurge pe carnea de pasare fragezind-o.
Focul in cuptorul aragazului se reduce la potrivit si se desavarseste coacere pentru cca. 1 ora. Se urmareste coacerea prin geamul din usa de la cuptorul aragazului, sa se rumeneasca carnea de pasare.
Secretul gospodinei ! Periodic, folosind o seringa de bucatarie se trage sos din tava de copt si se stropeste carnea de pasare. Ne dorim sa obtinem o pasare coapta, de culoare aramie, cu pielea crocanta.
Secret bine pastrat ! De fiecare data cand stropim cu sos carnea de pasare, rotim cartofii (acestia fiind mari, folosim un cleste de bucatarie), pe gratarul din tava de copt pentru o coacere omogena.
Se inchide focul la cuptorul aragazului. Se scoate puiul din tava pe un calpator si se portioneaza folosind un cutit bine ascutit. Bucatile din carne de pui se reaseaza pe gratarul din tava de copt aflata in aragaz.
Tava de copt cu preparatul se va pastra acoperita cu hartie de copt pana la servirea preparatului, in cuptorul aragazului. Nu este o greseala daca periodic, cu cuptorul inca cald, pe carne si cartofi se stropeste cu sosul din tava.
Pregatirea ciupercilor cu masline la cuptor.
Am folosit ciuperci pregatite dupa reteta de aici: cinand tarziu spre miezul noptii.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse. Cartofii se feliaza. Sosul de la friptura se picura pe bucata de carne si pe feliile de cartofi.
Pe farfurie se adauga ciuperci pregatite la cuptor cu masline.
La acest preparat se servesc ceapa verde si legume de sezon feliate.
De la acest festin nu poate lipsi un pahar cu bere neagra, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Aceasta reteta este potrivita pentru o zi aflata la inceput de toamna cand soarele pripeste si o bautura rece inca se mai poate servi. Incercati reteta si nu veti regreta.