Au trecut sarbatorile de Paste, copiii au plecat fiecare la treburile lor, iar noi parintii am ramas sa pazim in continuare casa unde s-au nascut. Bucuria reintalnirii cu cei dragi, amintirea celor plecati dintre noi, zarva din jurul mesei sarbatoresti si clinchetul paharelor sunt greu de exprimat si cu atat mai greu de comentat. Cand toate acestea se intampla undeva la poalele unei paduri care inverzeste, unde pasarelele ciripesc vioi si bibilicile (catele) isi cheama perechea pe limba lor, poti auzi iarba cum creste si paraul populat cu salamandre cum curge zgomotos pe sleaul vaii.
Stand in soarele care pripeste, te bucuri zambind cu gura pana la urechi la toate ciumbuslucurile cateilor din curte si urmaresti ulii din inaltimea cerului dand tarcoale tarcului cu pasari domestice. Pe crestele dealului unde zapada lasa inca ceva urme, vezi cateva capre domestice pasc iarba cruda si te minunezi cum reusesc sa se catere pana acolo.
Prin poienita de la poalele padurii, floarea Pastelui si tamaioarele albastrii dau culoare campului deja inverzit. Arinii de pe marginea paraului se trezesc si ei la viata. O pereche de ciocanitori, viu colorate, isi cauta hrana prin scorburile a doi nuci batrani. O pereche de gaite care au cuibul in zona cotetelor cu pasari isi expun superbul colorit in lumina soarelui.
La mijitul zorilor, luna mare cat o jumatate de banita (cu banita se masura odinioara, cantitatea de cereale din gospodariile taranesti), de un portocaliu superb, o vezi in toata splendoarea ei printre crengile copacilor de pe creasta dealului.
Dimineata, te spurca (chiar daca te-ai trezit, nu ai apucat sa te speli pe ochi) cucul.
Amintiri, amintiri …. ! Trezirea la viata a naturii, harmalaia pasarilor si a cateilor, glasurile copiilor, zgomotul paraului, fumul gratarului cu miroaznele lui tainice care se raspandesc in toata zona imi amintesc de aceleasi sarbatori petrecute in copilaria mea cu parintii si bunicii care nu stiau cum sa ne mai potoleasca. Ciocnitul oualor era un adevarat ritual, iar oul castigator statea la mare cinste in mijlocul mesei. Copil fiind cautam printre ouale vopsite pe cele de bibilica (aveau coaja cea mai tare) pentru a castiga batalia ciocnitului oualor in familie si pe cele de gasca/ curca/ rata (sunt cele mai mari si cele mai gustoase), nefacand niciodata vreun secret ca imi plac ouale, in special cele cleioase.
Ce retete pregatim spre alinarea stomacului ? Dupa sarbatori, la mare cautare sunt ciorbele acre si supele de pasare care mai alina stomacul greu incercat cu carne de miel si oua fierte, tari. Pregatim ciorbe cu verdeturi – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de urzici cu leurda si smantana, ciorba de loboda, leurda si salata verde; ciorba de dovlecei, ciorbe cu ciuperci, varza, cartofi – ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti; ciorba de cartofi si ciuperci, ciorba rapida de varza, supe – supa de gaina cu omleta, supa de pasare cu galuste din gris, supa de rosii cu galuste din gris si supe crema – supa crema de ciuperci, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de urzici.
Ingrediente de trebuinta in reteta: aripa/ ciotoi de curcan, oua proaspete de gaina, faina alba trei nule, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ceapa, ardei gras, patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe.
De tinut minte ! Daca pasarea a fost cumparata din market este bine sa se curete carnea de urmele de fulgi si sa se opareasca aripa/ ciotoiul in apa fierbinte timp de 2 minute, apoi sa se arunce prima apa. Daca pasarea este crescuta in curte, nu este nevoie sa se opareasca aripa/ ciotoiul de curcan.
Ingrediente
- aripa/ ciotoi de curcan,
- radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac),
- oua de gaina.
Aripa/ ciotoiul de curcan oparit(a) se pune la fiert impreuna cu legumele curatate, intregi/ bucati mari, in apa clocotita in care s-a pus putina sare grunjoasa.
Se poate folosi ardei gras proaspat sau fasii de ardei din cele puse in congelator de cu toamna.
Cand carnea a fiert si strelicele de grasime de pasare plutesc in lichidul fierbinte, aripa/ ciotoiul fiarta/ fiert se scoate din supa si se va folosi ulterior (se poate congela) pentru a pregati o mancare cu legume – mancare de gutui cu aripi de curcan sau se pot rumeni 20 de minute intr-o tava la cuptor si servi ca friptura impreuna cu o garnitura de legume – cartofi prajiti, piure’ de cartofi, cartofi gratinati.
Legumele fierte se pot taia marunt si servi in supa care se pregateste.
Taieteii de casa se pregatesc din oua proaspete de gaina, putina sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si faina alba, trei nule.
Reteta pas cu pas
- Fierbere carne de curcan (aripa, ciotoi) impreuna cu radacinoase intregi/ taiate bucati mari in apa clocotita cu putin sare grunjoasa.
- Scoatere carne fiarta din supa.
- Pregatire aluat de casa din oua proaspete de gaina, batute cu telul si faina alba trei nule.
- Taiere aluat sub forma de fasii lungi, de latimea dorita.
- Uscare fasii de aluat intinse pe hartie absorbanta.
- Fierbere taietei de casa in supa data in clocot.
- Servire supa cu taietei de casa, fierbinte, cu patrunjel verde tocat marunt.
Ouale de gaina se bat cu telul sau cu furculita si se inglobeaza faina alba, amestecand.
Amestecand, se formeaza initial un guguloi din faina si oua de gaina care apoi se framanta pe o planseta/ blat de bucatarie pe care s-a imprastiat faina pana guguloiul capata o consistenta moale. Guguloiul framantat se intinde la inceput cu degetele dandui-se o forma alungita, subtire.
Guguloiul de faina si oua se intinde cu ruloul/ sucitorul de bucatarie (la nevoie merge si cu o sticla de 1/2 litri) pana se formeaza o foaie de 1-2 mm grosime.
Foaia de aluat se taie fasii lungi de latimea dorita, folosind un cutit bine ascutit sau rotita cu maner, speciala pentru asa ceva.
Fasiile de aluat se pun rasfirate, la uscat, pe o hartie de copt/ hartie absorbanta, in curent de aer/ la soare (care bate indirect).
Nu este nicio greseala ! Cand se pregatesc taietei in casa se pot face cantitati mai mari. Taieteii de casa se pot pastra bine uscati, in pungi din hartie, cateva zile. Taieteii de casa se pot folosi si in loc de paste fainoase cumparate din comert si se pregatesc cu sosuri diferite, cu branza dulce si branza sarata, cu carne tocata sau cu lapte dulce.
Cand fasiile de taietei s-au uscat (la nevoie, se pot folosi neuscati) se adauga rasfirati (nu gramada), in supa de carne si legume, data in clocot.
Cand taietii s-au umflat suficient, supa este gata. In supa se adauga patrunjel verde tocat marunt.
Supa de curcan cu taietei de casa se serveste fierbite, stropita cu zeama de lamaie pentru un gust deosebit al preparatului.
Nimeni nu poate rezista ! Pofticiosii, gurmetii si gurmanzii de pretutindeni nu pot rezista ispitei de a pune bucati mici de telemea de oaie in supa fierbinte. Branza se va muia si se va intinde dand un gust deosebit preparatului.
De avut in vedere la cantitatea de sare grunjoasa care se pune in apa, la fierberea carnii.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Supele sau ciorbele nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor nostri. Influenteaza cresterea copiilor intr-un trup sanatos si armonios. Invatati de mici, copiii nu vor face mofturi cand vor creste, chiar vor cere supa/ ciorba. Batranii nostrii stiau ei ce stiau cand inainte de a pleca la munca campului, in viul noptii, serveau o ciorba sau o supa fierbinte.