Afara este canicula, iar in bucatarie daca te hotarasti intr-un tarziu, dupa ce iti faci curaj vreo 2 ore, sa prepari ceva de mancare, este mai ceva ca la sauna. Daca pui pe aragaz niste carbuni incinsi pe care ii stropesti apoi cu apa rece, nu-ti mai trebuie decat maturica din crengi de stejar cu care sa te bati pe spate si sclavul de serviciu care sa-ti fluture penele de strut pe la cap ca sa nu te invadeze toropeala. 😀 Glumeam desigur, desi nu este prea mare diferenta de temperatura intre sauna si bucatarie, in timpul verii, cu toate geamurile deschise sau cu ventilatorul de la hota, in functiune.
Si totusi, vara mancam. Organismul o cere. O dam pe salate si pe fripturi la gratar, dar la un moment dat ti se ia de atata gratare. Chiar daca, vara, pe caldurile toride, incercam sa mancam cat mai putin si mai frugal, macar o data pe saptamana se sinte nevoia unei supe sau a unei ciorbe.
Solutia ? Cu ceva vreme in urma am scris despre preferinta si placerea mea de a gati o gaina imensa.
Fiertul gainii dureaza cam 3-4 ore, pe foc mic, cu capul pus pe oala sau 2 ore la oala de presiune, timp in care deschizi geamurile la bucatarie si inchizi usa. Te retragi in alta camera, la racoare, unde te uiti la televizor, desfaci rebus sau butonezi la calculator. 😛
Nu uita ! Mai dai prin bucatarie doar sa verifici daca nu a secat apa, la gaina pusa la fiert, in oala cu capac sau daca mai fluiera oala de presiune.
Gaina fiarta o bagi la cuptor si o rumenesti, cca. 1 ora. Nu o pazesti, stai tot la racoare, asculti muzica sau citesti ziarul, pe internet. Ai mancare semipreparata, pentru multe zile. Nu trebuie decat sa inventezi, zilnic, altceva. 😛 In plus, te trec toate apele, de caldura, doar o singura data.
Avantajul ? Pui la fiert in apa rece cu sare si legume intregi (ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel, ardei gras) o gaina intreaga si scoti zeama din carne de pasare. Cu cat e gaina mai batrana si mai grasa cu atat iese supa mai gustoasa, confirmandu-se astfel, inca o data, daca mai era nevoie, vechiul slogan romanesc – numai gaina batrana face supa buna. 8)
Surplusul de grasime de pasare, il culegi cu lingura, cand se raceste supa si il pui intr-un borcanel, la frigider. Ca sa nu se striceuntura de pasare, presari deasupra sare grunjoasa. Vei folosi untura de pasare cand vei avea nevoie. 😛
Cum pastram pentru mai multe zile ? Din legumele fierte, daca nu se doreste sa se prepare supe crema sau sa se puna in ciorbe, se face o salata de beuf. Zeama de carne impreuna cu legumele fierte se pastreaza concentrata, in cutii din carton alimentar (ca doar fiecare dintre noi, cumpara din market, smantana si iaurt), la congelator. Din zeama de carne se fac fel de fel de supici si ciorbite. Gaina fiarta se pune la cuptor si se rumeneste. Dupa ce se raceste, gaina se portioneaza si se pune in pungi din plastic, la congelator.
Se scoate o cutie cu zeama de gaina, din congelator. Se pune continutul cutiei, inghetat, intr-o oala, pentru incalzire si diluare cu putina apa rece. Se da in clocot.
Cum scoatem continutul din cutia de carton ? Se pune cutia intr-o cratita cu apa calda, pentru 10 minute, pana se topeste lichidul, pe marginea cutiei, in interiorul acesteia.
Se prepara o omleta simpla, din 2-3 oua de gaina, cumparate de la tarani, din piata. Se pune in oul batut, patrunjel verde, tocat fin. Ompleta se rumeneste la foc iute, pe ambele fete, in untura de pasare sau ulei de floarea soarelui. In omleta se pot pune si 2-3 rosii tocate marunt, daca sa doreste ca supa sa iasa rosie. Omleta se taie fasii subtiri.
Fasiile de omleta se pun in supa fierbinte si se da in 2-3 clocote.
Supa de gaina se serveste calda, cu patrunjel verde, tocat fin, presarat deasupra.
Supa de gaina se poate acri cu zeama de lamaie. Cui ii place, poate pune hrean ras. O minunatie ! 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! E bine sa fi prevazator, nu-i asa ?
A nu se uita, totusi ! Nu tineti prea mult timp, la congelator, supa sau carnea deja preparate. In timp isi pierd din savoare. Pacat, dar se intampla. 🙁 Este adevarat, ca mancarea preparata, proaspata, este mai gustoasa. Acest adevar nu tine insa cu gospodinele, chiar daca afara sunt 40 de grade C. 🙁