Am gasit in market paste fainoase gigant, fabricate si ambalate in Germania, din grau dur. Fiind vorba de un produs nou pe la noi, ambalajele mi-au luat ochii de la inceput si am cumparat mai multe feluri din aceste paste pentru a pregati retete vechi cu ingrediente noi, deosebite (fapt constatat ulterior, in urma degustarii preparatelor).
Pastele fainoase fabricate din grau dur sunt ceva mai scumpe decat cele obisnuite si necesita un timp de fierbere prealabila in apa cu putin sare grunjoasa (inainte de pregatirea propriu-zisa a retetei) dar se merita.
Prin noiembrie, anul trecut, am cumparat o gaina rasa grea, de carne si am pregatit rasol din gaina de curte, prin fierberea pasarii intregi cu legume/ radacinoase si putine condimente (sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat).
Nu inteleg de ce unii bucatari aduna grasimea de la suprafata lichidului de fierbere, folosind hartie absorbanta ?! Grasimea de pasare este sanatoasa daca nu se foloseste in exces, dupa cum afirma nutritionistii. Delicioasa zeama obtinuta prin fierberea pasarii intregi (fond de pasare dupa cum este denumit de catre bucatarii profesionisti), cu “ochiuri” consistente din grasime de pasare, destul de numeroase, care plutesc la suprafata lichidului (chiar daca grasimea solida am cules-o de pe carnea pasarii si am transformat-o in untura de pasare, pe care o pastrez in borcane cu capac etans, la frigider si o folosim ca “imbunatatiri” culinare, pentru a da gust la diverse preparate), am pus-o in cutii din plastic alimentar, inchise cu capac etans, cutii care, dupa racire, se pastreaza in congelator).
Ingrediente
- fond de gaina;
- patrunjel verde;
- ceapa verde;
- scoici gigant, din grau dur;
Ingrediente de trebuinta in reteta: fond de gaina, radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ceapa, patrunjel verde, ceapa verde si scoici gigant, din grau dur.
Oare de ce ? Radacinoasele nu este obligatoriu a fi folosite in aceasta reteta, deoarece fondul de pasare a fost pregatit prin fierberea pasarii intregi impreuna cu legume. Se folosesc radacinoase noi (care se vor fierbe in fondul de pasare), numai daca gospodina are si alte intentii culinare (de exemplu, sa pregateasca salata de boeuf sau daca la pregatirea fondului de pasare a folosit mai putine radacinoase si doreste ca gustul de legume sa fie ceva mai pronuntat in supa – in special pentru bebelusi aflati la inceput de gust culinar/ drum bucataresc).
Atentie la asezonarea preparatului ! La pregatirea fondului de pasare s-a utilizat deja sare grunjoasa, motiv pentru care in aceasta reteta, dupa gustarea supei de catre gospodina, se mai adauga sare grunjoasa numai daca este nevoie.
Fondul de pasare se scoate din cutia de depozitare, folosind un jet de apa calduta pe exteriorul cutiei sau punand cutia intr-o oala cu apa calda pentru 30 de minute.
Reteta pas cu pas
- diluarea fondului de pasare in apa fiarta;
- adaugarea scoicilor gigant in apa rece cu sare grunjoasa, adusa la fierbere si fierberea scoicilor;
- lasarea scoicilor fierte, sa se umfle in fondul de pasare diluat;
- servirea supei, fierbinte, cu verdeata tocata marunt;
- adaugare in supa servita, dupa preferintele mesenilor, de verdeata suplimentara, zeama de lamaie, cubulete din branza telemea de oaie;
Diluarea fondului de pasare pentru supa este obligatorie ! Fondul de pasare atunci cand se prepara este foarte concentrat pentru a se utiliza un spatiu de depozitare redus, in congelator.
Fondul de pasare, scos din cutie se pune intr-o oala, cu apa fiarta pe jumatate. Se continua fierberea pana cand “guguloiul” cu fondul de pasare se topeste complet si se dilueaza supa formata. Se da in cateva clocote.
La acest preparat se folosesc scoici gigant.
In aceasta reteta, pentru fiecare portie de supa este nevoie de 2-4 scoici gigant (dupa varsta mesenilor si “performantele” lor gustative). Gurmanzii profesionisti de pretutindeni vor intelege cu siguranta mesajul gospodinei.
Pastele fainoase din grau dur este nevoie sa fie fierte in apa rece, cu putin sare, timp de 18 minute (dupa ce da in fiert, dupa indicatiile producatorului) inainte de a fi utilizate in supa.
Scoicile din grau dur, fierte, se scot din apa de fierbere, folosind o sita/ spumiera si se adauga in supa lichida, pregatita prin topirea fondului de gaina.
Merge si altfel ! Ce bucatar este acela care respecta intocmai niste indicatii ale producatorului, fara a incerca si solutii proprii ? Am fiert scoicile gigant direct in supa obtinuta din fondul de pasare, prin diluare in apa fiarta. Am lasat apoi 10 minute, scoicile gigant in oala cu lichid fierbinte, sa se umfle si rezultatul a fost spectaculos – scoicile au crescut in volum, fiind bine fierte.
Supa se serveste fierbinte, cu verdeata (patrunjel si ceapa verde).
Supa de gaina este destul de grasa, motiv pentru care putina zeama de lamaie adaugata in supa este bine venita.
Supa servita se poate “imbunatati” cu bucatele de telemea de oaie (lasate cateva minute in supa fierbinte, sa inceapa sa se topeasca), care pot sara suplimentar preparatul daca mai este nevoie.
Aceste delicios preparat se serveste cu un paharel cu tuica de prune, la indemana.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice preparat nou sau vechi, in propria bucatarie, va poate aduce satisfactii si bucurii. Ochii mesenilor spun totul, iar graba cu care servesc preparatele te face sa insisti in a adauga noi “gaselnite” in preparatele tale.