Supa din aripi de curcan cu taietei de casa

Cele cateva zile mai racoroase, cu dimineti chiar reci, ne-au avertizat ca se apropie toamna. Este vremea ca frigiderul si camara sa fie populate cu preparatele preferate pentru iarna ale fiecarei familii – muraturi, sucuri, dulceturi, compoturi, zarzavaturi, etc. Bine ca nu a dat bruma care sa paleasca legumele din camp. A fost doar ceva roua care a intarziat coacerea legumelor.

De-ale gospodinelor ! O data cu venirea toamnei, gospodinele imputineaza pasarile prin curtile gospodariilor de la sate, sacrificand pasarile mai mici/ puii de carne care se pastreaza pentru iarna in congelatoare. O data cu taierea porcului de Craciun, la tara se pune la garnita, in untura, langa carnea de porc si carne de curcan/ rata/ gasca/ gaina. Orasenii cu gospodarii proprii, care locuiesc la curte, nu se lasa mai prejos.

Poate parea idilic, desprins din povestirile scriitorilor neamului ! Mosii si stramosii nostri nu plecau la munca campului, chiar daca abia se mijea de ziua, fara a pregati stomacul cu o zeama calda. Nu lipsea un codru sanatos din paine de casa sau o bucata zdravana din mamaliga rece ramasa de la cina din ziua precedenta. Rareori lipsea ardeiul iute si/ sau hreanul proaspat dat pe razatoare care ii invartosea dis de dimineata. Ca aperitiv, ca sa mearga un paharel de rachiu/ tuica de prune se regasea niste slana afumata, cu ceapa si/ sau usturoi. Odata ajunsi pe camp, batranii nostrii intampinau zorile cu sapa/ coasa/ grebla/ furca in mana.

Este inca vremea preparatelor din carne de pasare ! Supele si ciorbele de pasare nu pot lipsi din retetarul oricarei familii care isi doreste copii sanatosi. Cei mai in varsta isi doresc si acestia un stomac sanatos, motiv suficient pentru ca supele si ciorbele sa faca parte cat mai des din meniul zilnic al familiilor.

Din retetarul familiei mele ! Supele si corbele nu au cum sa lipseasca nici din retetarul familiei mele. In retetele mostenite de la mama se regasesc suficiente astfel de preparate incat sa nu ma repet chiar o luna de zile, gatind odata la 2-3 zile. Incerc, pe cat posibil, sa pregatesc retete de sezon, cu legume cat mai proaspete. Sunt insa unele momente cand pofticiosii familiei cer in gura mare, indiferent de sezon – vrem ciorba de fasole boabe sau vrem ciorba de afumatura sau vrem ciorba de burta. Nu ai cum rezista unei cereri direct exprimate, iar propria tentatie te impinge sa treci la treaba.

In familie pregatim multe supe din carne de pasare – supa de pasare cu galuste din gris, supa de gaina cu taietei de casa, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita, supa de gaina cu omleta, supa de curcan cu taietei de casa, supa din tartite de curcan cu fidea.

Supa din aripi de curcan cu taietei de casa.

Ingrediente de trebuinta in reteta: 1-2 aripi de curcan (in functie de marimea acestora), radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ceapa, ardei gras, oua de gaina, faina de grau, sare grunjoasa, piper boabe, patrunjel verde, lamaie, telemea de oaie (optional).

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire ingrediente pentru fierbere.

Aripile de curcan se pigulesc de urmele de puf si dupa caz, se parlesc si se curata parlitura cu un cutit.

Radacinoasele si ceapa se curata de coaja. Radacinoase nu se feliaza, se vor fierbe intregi impreuna cu aripile de curcan si cu fasiile inghetate de ardei.

In reteta am folosit ultimele fasii de ardei gras gasite intr-o punga din congelator puse in toamna anului trecut. Am facut spatiu pentru noile pungi cu ardei gras/ ardei capia/ gogosari si rosii intregi puse anul acesta in pungi din plastic alimentar, congelate rapid.

Fierberea aripilor de curcan impreuna cu legumele.

Intr-o oala se pun la fiert aripile de curcan si radacinoasele in apa rece cu un praf de sare grunjoasa.

Aripile de curcan, radacinoasele, fasiile de ardei gras (inghetate) si ceapa s-au pus la fiert in apa rece cu putina sare grunjoasa.

Fierberea se incepe la foc mare. Daca se formeaza spuma, aceasta se aduna cu o spumiera si se indeparteaza. In timpul fierberii, grasimea de pasare (destul de putina) se ridica la suprafata apei care fierbe.

Ingrediente

  • aripi de curcan,
    radacinoase,
    ardei gras,
    oua de gaina,
    faina de grau,
    untura de pasare.

Secretul gospodinei ! Pentru a obtine o supa delicioasa, in apa care fierbe se pot adauga dupa gust, 1-2 lingurite cu untura de pasare.

Fierberea supei se desavarseste la foc molcom.

Supa din aripi de curcan este aproape fiarta.

Cand s-au fiert legumele si carnea de pe aripile de curcan va fi fiarta. La suprafata lichidului se aduna un strat subtire din grasime de pasare.

Secret bine pastrat ! Nu indepartati grasimea de pasare. Ar fi o mare eroare culinara. In timpul fierberii taieteilor, grasimea se preia in cea mai mare parte de catre taietei umflandu-i.

Pregatire taietei de casa.

Pentru a pregati taietei de casa se foloseste faina de grau, 1-2 oua de gaina, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (dupa gust).

OPERATII CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente pentru fierbere.
  • Fierberea aripilor de curcan impreuna cu radacinoasele si ardeiul gras.
  • Pregatirea taieteilor de casa.
  • Fierberea taieteilor de casa in supa de la aripile de curcan si legume.
  • Montarea si servirea preparatului, fierbinte, in farfurii adanci.

Ouale de gaina scoase din coaja se pun intr-un castron impreuna cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ou de gaina cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat folosit la pregatirea taieteilor de casa.

Oul/ ouale de gaina se bat cu o furculita sau cu telul.

Oua de gaina batute cu furculita.

In ouale batute cu furculita/ telul se inglobeaza treptat, faina de grau si se amesteca cu furculita/ lingurita pentru a se forma o masa consistenta (cat sa nu curga dupa furculita/ lingurita).

In ouale batute cu furculita s-a adaugat faina de grau.

Faina adaugata se inglobeaza in ouale batute si se formeaza o masa compacta.

Faina de grau adaugata a fost inglobata in totalitate in ouale batute.

Secretul gospodinei ! Coca din bol se acopera cu o folie alimentara si se tine la rece, in frigider, minim 30 de minute, timp in care coca se dezvolta/ umfla putin.

Pe o planseta de bucatarie se imprastie putina faina si se pune coca racita. Se foloseste sucitorul pentru a forma o foaie de aluat, la inceput grosiera.

Coca rece se intinde pe o planseta folosind sucitorul.

Foaia de aluat se subtiaza cu sucitorul pana ajunge la 1-2 mm grosime.

Foaia de coca a ajuns la grosimea dorita.

Foaia de coca se taie in fasii late de 1 cm folosind un cutit bine ascutit.

Foaia de coca se taie in fasii late de 1 cm.

Fasiile de coca/ taieteii se aseza pe un calpator/ hartie de copt, imprastiati pe un praf de faina. Se amesteca cu mana pentru uscarea fasiilor de coca.

Taietei/ fasii de coca care se usuca.

Exista un secret al gospodinelor varstnice ! Taieteii de casa (fasiile de coca taiata) se lasa sa se usuce de pe o zi pe alta) la loc uscat (pe o hartie de copt, in camara).

Fierberea taieteilor de casa in supa de la aripile de curcan.

Din oala de fiert se scot aripile de curcan si radacinoasele fierte.

Taieteii de casa uscati se adauga in supa de la aripile de curcan care a fost data in clocot. Fierberea taieteilor se face la foc potrivit pana acestia se umfla si se inmoaie.

Taieteii din coca s-au adaugat in supa de la aripile de curcan care a fost data in clocot.

Legumele fierte se taie bucati potrivite ca marime.

Legume fierte si feliate care se folosesc in supa.

Patrunjelul verde se toaca marunt.

In oala de fiert se adauga aripile de curcan fierte, legumele fierte si taiate, verdeata tocata marunt.

Supa din aripi de curcan cu taietei de casa este gata pregatita.

Se da supa in cateva clocote pentru omogenizarea gusturilor.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste fierbinte in farfurii/ boluri adanci.

Supa din aripi de curcan cu taietei de casa – preparatul este gata servit.

Cine doreste poate servi supa acrita usor cu zeama de lamaie.

Pofticiosii nu vor refuza 1-2 felii subtiri din telemea de oaie (maturata, deci ceva mai sarata) care s-au pus la muiat in zeama fierbinte. Nu este lipsita de interes nici servirea unei felii de paine de casa abia scoasa din cuptor.

Un paharel cu tuica de prune poate fi o optiune agreata de gurmetii profesionisti.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Simandicosii pot stramba din nas cand citesc despre untura de pasare. Este problema lor. Acestora le propun un experiment. Se prajeste o felie de paine neagra, groasa de 1 cm. Se freaca painea prajita, calda fiind, cu un catel de usturoi. Pe paine se intinde un strat subtire de untura de gasca/ untura de rata. Se decoreaza felia unsa cu untura cu un praf de boia afumata. Daca ai la indemana se serveste painea unsa cu untura de pasare alaturi de un ardei iute conservat in otet sau o ciusca proaspata. Atentie, sa nu ia gura foc ! Iuteala se stinge cu o gura de tuica din prune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*