Numai cine nu a trecut niciodata sau nu a poposit macar cateva ore printr-un sat romanesc autentic nu a vazut vreun falnic curcan, infoiat in pene, cu margelele rosii atarnandu-i sub capul regesc, plimbandu-se tantos prin ograda plina de pasari ca pe propria mosie.
Amintiri, amintiri …… ! In copilaria mea mergeam la tara, la bunicul din partea tatalui. In poienita plina de verdeata din fata casei sorei lui tata, curcanii, unii mari si negri, plini de importanta supravegheau curcile inconjurate de cardul cu puii lor. Semnalul aproprierii noastre de poienita se dadea de seful curcanilor (cel mai mare si mai falnic dintre toti) care pornea a canta pe limba lui adunand cardul de pasari in jurul sau ca pentru a-l proteja de intrusi.
In gramadeala de pasari de tot felul (gaini, cate/ bibilici, gaste, rate, curcani) doar cate un gansac mai agresiv indraznea sa sasaie pe la marginea cardului, nebagat insa in seama de curcanul sef de card.
Mult mai tarziu am descoperit ca curcanii pot fi si albi, unii chiar mult mai mari decat curcanii negri.
Ce retete pregatim in familie cu carne de curcan ? Carnea de curcan, ceva mai fada si mai atoasa decat carnea de pui/ gaina este recomandata de nutritionisti pentru lipsa de colesterol. Curcanul de Craciun, copt intreg in cuptor este un preparat care nu poate lipsi din retetarul familiei.
Cumparam curcan intreg, nu neaparat pentru a-l pregati pe tot o data. Il portionam si punem pachetele la congelator, separate, pentru fiecare din preparatele care urmeaza a le pregati.
Pregatim ciorbe – potroace de curcan la trecerea dintre ani, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti; supe – supa de curcan cu taietei de casa, mancaruri si mancarici – ostropel cu piept de curcan, varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor; praz umplut cu carne tocata; mancare de gutui cu aripi de curcan, mancare de mazare si conopida cu aripi de curcan; tocanite – ficatei de curcan cu rosii, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.
Din retetarul familiei nu pot lipsi fripturile – ciotoaie de curcan cu legume, in sos de bere; snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert de rata; piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana, la tigaie si ruladele – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline; rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelita in prosciuto; rulada din piept de curcan umpluta cu ciuperci si mozarella.
Spre bucuria culinara a gurmetilor si a gurmanazilor din familie pregatim cateva delicateturi – gusa de curcan umpluta cu 3 feluri de carne, gusa de curcan umpluta cu rinichi de vitel si ficat de curcan si retete aniversare – piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor; piftie de curcan, sarmale din carne de curcan.
Ingrediente de trebuinta in reteta: tartite de curcan, fidea, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ardei gras, ceapa uscata, patrunjel verde, sare grunjoasa.
Radacinoasele se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece. Nu se portioneaza.
Amintirile stau mereu treze ! Mi-a venit ideea pregatirii acestei supe cu fidea cand am depistat in galantare, pastele fainoase cu oua, ceva mai late, asemanatoare cu cele din anii copilariei mele. Intr-o vizita ulterioara prin market (cand ochiul deja era pregatit) am gasit alte paste fainoase si mai asemanatoare cu cele ale copilariei mele.
De ce folosim tartite de curcan in aceasta supa ? Tartitele de curcan au ceva/ putina grasime, necesara pentru a da gust supei. Celelalte parti din curcan nu au grasime mai deloc, doar pe sub pielea de pe piept sa-si mai faca loc ceva grasime de pasare.
De avut in vedere ! Tartitele de curcan au urme de pene care trebuie scoase cu varful cutitului sau prinse cu penseta de bucatarie si scoase. De multe ori este necesara si parlirea tartitelor la focul mare de la aragaz pentru indepartarea urmelor de puf.
Ingredients
- tartite de curcan,
- fidea/ taietei cat mai subtiri,
- radacinoase, ardei gras, ceapa uscata,
- patrunjel verde.
Tartitele de curcan curatate si parlite se pun la fiert in apa rece intr-o oala. Se da in cateva clocote. Negreala formata (nu este obligatoriu sa se formeze in special la curcanul crescut de curte) deasupra lichidului care fierbe se aduna cu spumiera.
Cand incepe sa apara strelicea de grasime de pasare se adauga sare grunjoasa in apa care fierbe, bucati intregi de radacinoase, felii de ardei gras si o ceapa mica, intreaga.
Tartitele de curcan se fierb la foc potrivit cu capacul pus de oala. Fierberea este de scurta durata, tartitele de curcan facand parte din partile fragede al pasarii.
Tartitele de curcan fierte se scot din lichidul in care au fiert si se pun intr-o tava de copt cu un polonic de supa.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, sa se rumeneasca.
In supa din oala de fiert, data in clocot se adauga fidea. Cand reincepe fierberea, dupa adaugarea pastelor fainoase, se inchide focul sub oala de fiert, se pune capacul pe oala si se lasa pastele fainoase sa se umfle.
Legumele fierte se taie rondele. In supa se adauga verdeata tocata marunt.
Directions
- Scoatere varfuri de pene si parlire puf de pe tartitele de curcan. Spalare tartite sub jet de apa rece.
- Curatare radacinoase de coaja, spalare sub jet de apa rece.
- Fierbere tartite de curcan in apa rece impreuna cu radacinoasele intregi, ardei gras si ceapa uscata.
- Scoatere tartite fierte din supa.
- Adaugare fidea in supa de pasare. Se da in cateva clocote si se inchide focul. Se lasa pastele fainoase sa se umfle.
- Servire supa din tartite de curcan cu fidea si verdeata in farfurii adanci.
Supa cu fidea se serveste fierbinte in boluri cu margini inalte sau in farfurii adanci.
Rezista cineva unei noi ispite culinare ? Sunt anumite ingrediente pe care gurmetii profesionist stiu sa le aprecieze asa cum se cuvine. Cine doreste poate sa puna in supa cubulete/ felii din telemea de oaie care in 2-3 minute se va desara in supa si va deveni pastoasa, lipicioasa si cu un gust deosebit. In supa se poate picura zeama de lamaie daca se doreste o supa acrisoara.
Gurmanzii de ocazie nu vor refuza sa adauge in supa crutoane de paine prajita.
Nu uitati de tartitele rumenite in cuptorul aragazului. Se pot servi cu o garnitura (piure de cartofi si morcovi sau varza calita) ca friptura dar si impreuna cu o mancare de bame.
Deliciu culinar ! Daca in sosul de la mancarea de bame se adauga si sosul in care s-au rumenit bamele in cuptor, delicatesa este gata servita.
O salata de sezon se serveste la mancarea de bame cu tartite de curcan.
La tartitele astfel pregatite merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti tartitele de curcan atunci cand le vedeti in galantare. Chiar daca par a avea grasime multa, nu este asa. Grasimea este atata cat este necesara pentru a se pregati o supa deosebita. Am vazut cum unii simandicosi, aduna grasimea de pasare de la suprafata lichidului. Nu am sa inteleg niciodata de ce se apeleaza la astfel de sofisticanii ?! Intrebati-i pe cei care recomanda astfel de operatii daca au servit vreodata untura de gasca/ rata intinsa pe paine prajita si asezonata cu sare grunjoasa si/ sau boia dulce.