Tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata greceasca

Nu am renuntat cu totul la preparatele mele rapide, pregatite cu noile dotari din propria bucatarie – aragazul cu cuptor electric si gril, tigaile si gril-ul cu fund din aluminiu turnat si protectie ceramica.

Incet, incet, cand se instaleaza toamna, preparatele cu carne mai grasa isi fac loc in retetarul oricarei familii de romani. In preajma Craciunului, carnea de porc si porcarelele pregatite pentru iarna devin ingredientul principal in bucatarie. Cu astfel de preparate se trece mai usor prin frig, organismul se adapteaza mai usor la orice racire a vremii.

Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, in serile lungi de iarna, cand mama si bunica gateau pentru cina familiei din ziua respectiva, pe soba cu plita (folosita si pentru incalzirea bucatariei), ma invarteam in jurul sobei (era mai cald), printre picioarele lor. Sufrageria era legata de bucatarie si avea soba din caramnida. In sufragerie voiau ele, sa stau eu, facandu-mi de lucru (sa las surorile in pace, sa-si faca lectiile) cu jucarii (na …, ca mi-am amintit si de ursuletul din musama umplut cu vata pe care l-am sucit si rasucit, ani multi, pana s-a destramat singur din cusaturi) sau desenand cate in luna si stele pe blocuri de desen. Desenele mele le-au pastrat ani multi.

Cealalta pasiunea a mea, cioplitul cu briceagul la vreo sindrila, nu-mi era permisa in casa, doar afara, pe masa din curtea casei. Batatura din incheietura mainii drepte, de la briceagul cu care ciopleam, mi-a trecut in timp, dupa ce am implinit 20 de ani. Materialul de cioplit mi-l aducea tata de la tamplaria orasului. Un vecin care avea un mic atelier de tamplarie, imi dadea capete de blana, subtiri, cand ii ramaneau de la micile lui confectii si reparatii.

Armele si cutitele confectionate de mine din sindrila sau din blana subtire, de brad, le-am pastorit prin podul casei unde aveam cazemata, pana am terminat liceul. Au disparut subit, cred ca le-a dat mama prin vecini, copiilor acestora.

In timp ce gateau, mama si bunica discutau despre meniul pe care il pregateau si despre ce era mai bun de pus in respectivul preparat. Imi amintesc ca ziceau – nu se face ciorba, tocanita si varza fiarta cu carne, decat din carne cu os. Osul cu carne da o savoare suplimentara preparatului. Ulterior, cand am descoperit retetele scrise de mama, precizarea cu carnea cu os folosita la acele preparate era nelipsita.

Din retetarul familiei mele ! Folosim carne de tot felul pentru a pregati tocane si tocanite. Carnea de oaie/ berbec/ miel este preferata fmiliei pentru tocanite – tocana cum pregatesc ciobanii la stana, tocana de berbec cu cartofi noi, tocana din gat de berbecut, tocan de oaie cu varza murata calita, tocana din coaste de miel.

Carnea de vita, vitel nu poate lipsi din tocanitele familiei – tocana din coada de vita, tocana din pulpa de vitel.

Tocana din carne de porc este un preparat deosebit – tocanita de cartofi cu coaste de porc, tocana din spata de porc, tocana din piept de porc afumat cu cus-cus, tocana cu piept de porc afumat.

Pregatim tocana si cu alte feluri de carne sau cu maruntaie – tocanita din aripi de curcan, tocana din pulpa de capra cu cartofi, tocana din iepure crescut in curte, tocanita de iepure cu leurda si cartofi noi, tocanita din inimi si pipote de pui, tocanita din pipote de curcan, tocanita din ficat de curcan, bacon si ciuperci.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (13)

Tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata greceasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de vita, cartofi, ardei capia copti, suc de rosii, ceapa, usturoi, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, vin alb, tuica de prune.

Cumparare si pregatire piept de vita in vederea prajirii.

Se alege din galantarul macelariei o bucata din cap de piept de vita. De regula, macelarul portioneaza capul de piept astfel incat, sa fie oase si carne cu tendoane. Bucata taiata de macelar are aproape 2 Kg. La cerere, macelarul poate portiona bucata si chiar vinde doar o parte din aceasta. Taind din bucata initiala, nu exista garantia ca proportia carne, os, tendoane, este aceeasi. Nu este obligatoriu sa folosim toata carnea cu os cumparata, in aceasta reteta. Se poate pastra nespalata, la congelator, in punga de plastic alimentar. Cine poseda un aparat de vidat rapid (mi-am propus, sa cumpar unul pe viitor), are carnea congelata, garantata minim 3 luni.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (1)

Bucata din piept de vita cu os, folosita in reteta.

Se inlatura pielita de pe partea cu carne folosind un cutit bine ascutit. Nu se indeparteaza eventualele urme de grasime sau tendoanele. Savoarea preparatului final este data de oase, grasime si de tendoane.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (2)

Bucata din piept de vita cu os, folosita in reteta, curatata de pielite.

Carnea cu os se spala cu apa calduta. Ne uitam cu atentie, sa nu uitam aschii de os infipte prin carne, ramase in urma portionarii de catre macelar a capului de piept de vita, folosind barda/ toporul/ ferastraul electric.

Optional ! Carnea spalata se opareste 2-3 minute in apa fiarta.

LISTA INGREDIENTELOR DE TREBUITA FOLOSITE IN RETETA.

  • cap de piept de vita cu os si tendoane,
  • cartofi,
  • ardei capia copti,
  • suc de rosii,
  • ceapa si usturoi verde,
  • marar si patrunjel verde,
  • vin alb,
  • tuica de prune.

Prajire si inabusire bucati de carne cu os si tendoane.

Carnea oparita/ neoparita, scursa intr-o sita si tamponata cu hartie absorbanta se portioneaza pe cat posibil (pentru a usura frigerea) folosind un cutit bine ascutit.

Intr-o cratita, se incinge ulei de rapita. Bucatile de carne cu os se pun la prajit in uleiul incins, cu grija, sa nu ne sara pe maini.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (3)

Bucatile de carne cu os si tendoane s-au pus la prajit in ulei de rapita, incins intr-o craatita.

Carnea cu os se prajeste pe toate partile in uleiul de rapita incins. Pentru intoarcerea bucatilor de carne se foloseste un cleste de bucatarie.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (4)

Carnea cu os prajita s-a intors in cratita pe toate partile.

Secretul gospodinei ! Prajirea carnii cu os se face pentru a se mentine sucul carnii in carne. Prin prajire, pe carne se formeaza o pojghita subtire. Nu ne dorim sa ardem carnea, doar sa o prajim pana ce sucul din carne nu mai are sange.

Ceapa uscata tocata rondele si usturoiul tocat fin se adauga peste carnea cu os din cratita.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (5)

In cratita cu carne cu os prajita s-au adaugat rondelele de ceapa si usturoiul tocat marunt.

Cratita se inabuse cu capacul.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (6)

Carnea cu os si ceapa se inabuse in cratita sub capac.

Periodic, se amesteca in cratita folosind o lingura din lemn.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare si pregatire piept de vita in vederea prajirii.
  • Prajire si inabusire bucati de carne cu os si tendoane.
  • Pregatirea tocanitei din cap de piept de vita cu os si tendoane.
  • Pregatire salata greceasca.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatirea tocanitei din cap de piept de vita cu os si tendoane.

Inabusirea carnii cu ceapa sub capac dureaza 2,0-2,5 ore (dupa cat de batrana este carnea de vita.

Cand carnea de vita este gata inabusita si osul se desprinde de carne, in cratita se adauga ardei capia copt (din cel inghetat, pastrat in congelator). Ardeiul capia copt nu trebuie lasat, sa se dezghete. Se poate taia inghetat, in fasii groase de 1 cm, folosind cutitul bucatarului.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (7)

In cratita s-au adaugat ardeii capia copti.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn pana incepe sa se formeze sosul. Este momentul ca in cratita sa se adauge putin suc de rosii pentru colorarea sosului si cresterea savorii preparatului.

In cratita se adauga cartofii taiati in 4 pentru a se muia repede.

Se pune capacul pe cratita pana se ingroase sosul dupa gustul gospodinei si se fieb cartofii. Cratita cu capac se introduce in cuptorul electric al aragazului pe gratarul asezat pe treapta a 3-a cuptorului. Se fixeaza programul de incalzire de jos, cu ventilator si temperatura de 150 grade C.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (8)

Sub capac, se moaie cartofii si se ingroasa sosul de la tocana.

Cand cartofii sunt aproape moi, se asezoneaza preparatul dupa gust cu sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin si crengute de cimbru uscat. Cratita se mai lasa cateva minute in cuptor ca sa prinda preparatul, gustul de condimente.

Secret bine pastrat ! Este momentul ca in cratita sa se picure vin alb, sec si tuica de prune. Pazea cu nasul, aburii alcoolului degajat la contactul vinului si al tuicii de prune cu lichidul fierbinte din cratita, ne pot ameti usor.

Se inabuse iarasi cratita cu capac si se repune in cuptor pentru cateva minute.

Pregatire salata greceasca.

La acest preeparat se serveste o salata greceasca – rucola, ardei capia taiat fasii subtiri, ceapa rosie tocata rondele, bucati de mozarella proaspata, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (15)

Montarea si servirea preparatului.

Ceapa si usturoiul verde, mararul si patrunjuelul verde se toaca marunt.

Verdeata se adauga in cratita cu preparatul nostru.

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (11)

In cratita cu preparatul gata pregatit s-a adaugat verdeata tocata marunt.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite (nu ne dorim sa se sleiasca pe farfuria rece).

tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata grecveasca (12)

Tocana din piept de vita cu cartofi noi si salata greceasca.

Pofticiosii familiei vor dori sa moaie in minunatul sos de la tocana cu paine calda.

Salata greceasca se pune la indemana adoratorilor de mancare.

Un pahar din vinul casei rosu din struguri este bine venit la un asa festin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea de vita batrana. Chiar daca ciorba de vacuta, tocanita sau mancarea de varza fiarta se va pregati in cca. 4 ore, se merita. Timpul de pregatire nu se pune, atunci cand se apreciaza savoarea preparatului, asa cum se cuvine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*