Orice moment al zilei este potrivit, sa ne racorim putin pe toropeala aceasta. Sucurile reci, chiar o bere aburinda, ne fac placere, ne racoresc pe moment. Din pacate, racoreala trupului tine doar cateva minute, apoi naduseala ne invaluie din cap pana in picoare. Concluzia care se impune – trebuie gasite alte metode pentru a ne racori.
Din retetarul familiei mele ! M-am gandit sa caut prin arhiva cu poze facute cu mai mult timp in urma, la pregatiri anterioare si m-am oprit la deserturi racoritoare, pregatite pe timp de vara.
Anterior, am mai scris vreo cateva retete de deserturi, oarecum racoritoare – desert cu fructe, tort crema de zahar ars, smochine cu mascarpone, tort din cozonac cu fructe uscate si frisca, budinca din clatite cu fructe si branza dulce.
Este momentul potrivit, sa ne racorim cu o prajitura simpla, cu ingrediente putine, la indemana oricarei gospodine, usor de facut, cu putin timp de suportat caldura degajata de cuptorul aragazului.
Diviziunea muncii in familia mea ! Ca intodeauna, cand pregatim si nu in ultimul rand cand scriu reteta, sotia este mana principala, eu doar cu scrisul si cu suportul galeriei plus intrebarile – mai pui din acestea …, nu pui si scortisoara/ nucsoara/ vanilie …., de ce bati mai intai ouale cu zahar …., nu te uiti in cuptor ca incepe sa miroasa a ars, etc. Facem pasi rapizi si in final, zicem ca am pregatit impreuna un desert deosebit ?!
Tort racoritor cu fructe, nuci si stafide.
Ingrediente de trebuinta in reteta: mere bine coapte, de aceeasi marime, gutui, nuci, stafide, oua de gaina, zahar tos, zahar farin, faina alba din grau, smantana pentru frisca, lapte dulce, zahar vanilat, pastai de vanilie, coaja de lamaie.
Fructe si ingrediente pentru pandispan folosite in reteta.
Pentru pandispanul care va constitui baza fructelor din tort, se folosesc oua de gaina, zahar vanilat, zahar tos si faina alba.
Ingrediente de trebuina folosite in reteta.
Ca fructe proaspete, se pot folosi mere, gutui, pere, prune mari. Ca fructe uscate se pot folosi: nuci, stafide, caise, merisoare, seminte de dovleac, migdale, alune.
Ingrediente de trebuinta folosite in reteta.
Pregatire fructe pentru blatul prajiturii.
Fructele se spala si se sterg cu hartie absorbanta.
La merele si gutuile intregi li se scot samburii si cotoleanul folosind tubul taietor special. Pentru a umple toate spatiile din cratita de copt, printre fructe intregi se adauga si jumatati de fructe.
Daca folosim si prune, se scot samburii cautand sa lasam fructul intreg. Se face un dop in capul fructului, folosind varful unui cutit, pe unde se scoate samburele.
Fructele fara seminte si cotolean se aseaza intr-o cratita de copt, completand spatiile goale cu jumatati de fructe.
Peste fructe se adauga putin zahar vanilat si zahar tos. Se lasa 1 ora sa se topeasca zaharul cat de cat.
Mere carora li s-au scos semintele si cotoleanul, asezate in cratita de copt.
In gaurile din fructe si printre fructe se adauga jumatati de nuci, stafide si oricare alte fructe uscate si seminte pe care ni le dorim.
Cratita cu fructe gaurite, nuci si stafide s-a asezat pe flacara aragazului la foc mic.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESAFASOARA IN BUCATARIE.
- Fructe si ingrediente pentru pandispan folosite in reteta.
- Pregatire fructe pentru blatul prajiturii.
- Formarea siropului din fructe si muierea fructelor proaspete.
- Pregatirea blatului de pandispan pentru preparatul final.
- Acoperirea blatului de pandispan si fructe cu frisca.
- Servirea tortului cu fructe, nuci si stafide.
Formarea siropului din fructe si muierea fructelor proaspete.
Ne dorim sa facem un sirop, nu neaparat foarte dulce, dupa gustul fiecaruia.
Adaugam zahar tos in cratita de copt pe masura ce fructele proaspete incep sa se moaie si in cratita se formeaza sirop.
Merele se moaie si se formeaza sirop din fructe.
Cand siropul s-a ingrosat suficient si a inglobat fructele formand o masa cat mai omogena, se lasa cratita sa se raceasca.
Pregatirea blatului de pandispan pentru preparatul final.
Intr-un bol, se amesteca cu mixerul, oua de gaina cu zahar farin si zahar vanilat.
De-ale gospodinei ! Am folosit zahar vanilat productie proprie. Pastaile de vanilie se despica pe jumatate, se scot semintele si se taie pastaile in bucati mici. Pastaile si semintele de vanilie se amesteca in zaharul farin, aflat intr-un borcan. In cca. 1 luna de zile, zaharul vanilat din productie proprie este gata pregatit.
Ouale de gaina se bat cu zahar tos/ zahar farin, zahar vanilat, folosind mixerul pana se leaga.
Este momentul sa se adauge in bol, faina alba peste amestecul omogen de oua de gaina cu zahar farin.
Ouale de gaina s-au batut cu zahar si s-a adaugat faina alba, din grau.
Se continua mixarea pana se formeaza o pasta consistenta, omogena.
Se pregateste blatul pentru tortul nostru de fructe.
In functie de consistenta dorita pentru blatul tortului/ pandispan, se poate adauga faina si ingloba in pasta consistenta.
Pasta consistenta de pandispan se intinde peste masa de fructe insiropate.
Pasta de pandispan s-a distribuit peste fructele coapte si insiropate.
Cratita de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. Se urmareste coacerea pana pandispanul se rumeneste omogen.
De-ale bunicii ! Incercarea coacerii se face cu firul smuls din matura, care se infige in pandispan. Coacerea este gata, daca pe firul de matura nu ramane coca.
Tortul cu fructe este gata copt.
Cratita de copt se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Tot siropul din fructe va fi absorbit de pandispan in timpul coacerii.
Acoperirea blatului de pandispan si fructe cu frisca.
Se bate, folosind mixerul, un amestec din smantana pentru frisca (smantana grasa diluata cu lapte dulce), zahar vanilat, seminte din pastai de vanilie (din cele aflate in borcanul cu zahar vanilat productie proprie), coaja de lamaie data pe razatoarea fina.
In bol se amesteca cu mixerul, smantana pentru frisca cu zahar vanilat, coaja de lamaie data pe razatoarea fina si seminte de vanilie.
Cand cratita cu pandispan si fructe s-a racit, se rastoarna continutul cratitei pe un platou pentru tort.
Fructe coapte si insiropate, impreuna cu blat de pandispan.
Tortul nostru se acopera cu frisca.
Tortul de fructe si pandispan s-a acoperit cu frisca.
Platoul cu prajitura noastra se tine la frigider 2-3 ore si apoi se poate servi.
Servirea tortului cu fructe, nuci si stafide.
Tortul tinut la frigider se taie folosind un cutit cu lama mare.
Tortul racoritor din fructe, nuci si stafide, acoperit cu frisca a fost taiat.
Tortul racoritor se serveste feliat (fiecare cu felia pe care o cere/ si-o doreste). Pofticiosii familiei vor da navala.
Felie de tort racoritor gata servit.
Pentru o racorire suplimentara, langa felia de tort se pot aseza si 1-2 cupe din inghetata preferata sau fructe proaspete – afine, smeura, mure, fragi.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Racoriti-va fiecare cum credeti de cuvinta si dupa cum va permiteti. O prajitura racoritoare poate fi o solutie. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.
Rețeta de tort racoritor cu fructe, nuci și stafide sună perfect pentru zilele toride de vară! Combinația proaspătă de fructe și ingrediente răcoroase este ideală pentru a ne răsfăța papilele gustative și a ne reîmprospăta într-o zi călduroasă. Gustul echilibrat și texturile cremoase ne alină disconfortul temperaturilor ridicate. O alternativă sănătoasă și delicioasă la băuturile reci. Abia aștept să încerc această rețetă revigorantă!