In articolul precedent vorbeam despre bucuria copiilor cand sotia le citea, pe la inceputul anilor ’80 din Albumul literar gastronomic, scos pe piata de revista Viata romaneasca, in numar limitat de exemplare, in anii 1981 si 1982. Din pacate au fost publicate doar aceste 2 albume.
Venind seara, mai tarziu, de la serviciu, cum intram pe usa se auzeau chicoteli, tropaituri si batai din palme, iar fetele copiilor radiau de bucurie.
Albumele ilustrate, chiar daca erau facute pe hartie de ziar, prost snuruite si mult mai prost legate, sunt adevarate “bogatii culinare”, cu multe retete din strabuni, dar si pline cu comentarii zambarete, pe masura retetelor (ale redactorilor revistei dar si cu destule comentarii adunate de prin presa vremii, de unde erau colectate), care faceau deliciul celor mici.
De povestile citite atunci de sotia mea, isi aduc aminte copiii mei cu mare placere si astazi.
Unele retete personale scrise pe acest blog sunt inspirate din aceste albume gastronomice.
Multe retete le-am adaptat la ingredientele gasite astazi prin galantare, completate destul de des cu inspiratii culinare, persoanele, care nu cred ca dauneaza retetei initiale.
Oricat eram de obosit sau oricat imi era de foame, tot mai ascultam si eu cateva secvente citite de sotie. Rasetele celor mici imi luminau fata si ma inviorau, iar oboseala imi disparea ca prin farmec.
Cotrobaind prin biblioteca am depistat si alte minunatii culinare, publicate in Colectia caleidoscop prin anii ’70-80.
Aceste “surse” sunt inca in faza de buchisire, urmand a fi supuse sfatului culinar al familiei, eventual adaptate si apoi puse la tigaie sau in tingire, dupa sezon.
Am gasit si alte cateva cartulii din aceasta colectie, cu preparate din carne, peste, fructe de mare, cu dulciuri, etc., pe care deocamdata le-am pus bine, insa la vedere, urmand a fi scoase pe tapet pe masura ce trece timpul si actualele surse de inspiratie se epuizeaza (glumesc, sursele personale de inspiratie, detinute deja, sunt practic inepuizabile si in plus nu toate promisiunile de completare din partea rudelor au fost onorate).
Am si eu Albumele gastronomice si un sir lung de carticele Caleidoscop, inclusiv cele de mai sus. Cea mai uzata este “Dulciuri rapide”, cu reteta de tort trufa. Copiii mei rid de cum arata pozele din cartile mele de bucate, dar pentru mine sint o comoara, mai ales una pe care o apreciez in mod deosebit, a lui Ion Radu.